52 седмици

Водната кула облечена в зелено – седмица 12

Водната кула – седмица 12 от фотографското упражнение “52 седмици”.

Истината , че в началото нямах хич идея какъв да е контраста “меко и твърдо”. През седмицата снимах други неща, не по темата. 

В предпоследния ден, в петък вечерта, се прибирах късно и бързах за автобуса в 21.20ч. Имах време да направя само един кадър на една интересна водна кула в квартал Лозенец. От направения кадър ми хрумна, че мога да потърся скала с мъх или сграда облечена в бръшлян и да опитам още снимки.

През уикенда, обаче така се получи, че не намерих нито, едното нито другото на местата, които посетих. Останах си с кулата.

Водната кула в Лозенец

За самата кула в сайта на Опознай.бг прочетох:

Водната кула намираща се в квартал “Лозенец” е построена през 1929 година. Тя е една от емблематичните сгради на София. Изпълнявала е ролята на водонапорна кула, част от водоснабдителната система на кв. Лозенец и една от малкото оцелели подобни съоръжения в София. Проектът за водоснабдяване на района е създаден още през 1903г от германския инженер Франц Салбах.

opoznai.bg

Снимах на високо iso, защото светлината беше доста поотслабнала. Не носех статив, а и да носех нямаше да имам време да го отварям, все пак гонех автобус. 🙂

Параметри

f 2,8, 1/400, обектив 50мм към crop тяло на EOS 760d, iso 1600. Поради преклаено отворената диафрагма горният край на кулата не изглежда добре, но както писах, имах право само на един кадър и това е той. Не е изключителен, но нямам друг.

Подозирам, че в някои от летните дни ще отида пак да я понаснимам водната кула.

Следващите три седмици ще търся интересни сцени под темите на контраста: “тежко-леко”.

Администратор и автор на съдържанието в блога "Палитра на ежедневното"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.