52 седмици

Глухарче – седмица 11

“Глухарче” – седмица 11 от фотографското упражнение “52 седмици”.

Тема на упражнението тази седмица беше “Меко, пухкаво”.

Имах идея да снимам захарен памук, но така и не се закарах до някой парк да си купя, пък и щепе да трябва някой да е с мен да го държи, да не омажа парата със захар. 🙂

Памук да снимам ми се видя изключително скучно и немотивираще.

Глухарчета искам да снимам от няколко седмици, но поради и аз незнам какви различни причини, не го бях направила.

Глухарче в облачен ден и вятър

Още в началото на таз-седмичното упражнение си намерих една поляна и пощраках. Самите стръкчета бяха отдалечение едно от друго и затова не намерих ъгъл, при който да кадрирам по-интересно няколко заедно, а не шаблонно едно. 

Затова се оказах с шаблонно едно.

Предизвикателствата в снимането на глухарче.

За да се виждат по-ясно семенцата на растението, бях заложила f8 и исо 100, но времето беше мрачно и на всичко отгоре подухваше вятър, който разклащаше леко главичката на глухарчета. При по-ниската скорост с това iso и диафрагма, се появяваше леко размазване, а аз исках много ясна острота. Вдигнах исото на 200, но и това не можа да ми помогне чак толкова.

Следващите дни четох за светкавицата като помощно средство. Чудя се какво ли би произлязло, ако бях експериментирала с нея да замръзя?

Пухкави облаци

Последващите три дни всеки ден се оглеждах за хубави облаци. Имаше през два от дните от тези най-пухкавите. Понеже в тяхното заснемане нямаше много чудене, решавам да споделя кадъра с глухарчето и прикачените към него мисли – как и защо се снима при вятър и облачно време. 🙂

Кадърът съм го редактирала с crop, защото с 50мм обектива не можех да приближа толкова много и леко съм изсветлила с повишаване на експозицията.

Параметри на снимката:

Canon EOS 760d, f 8, iso 200, скорост 1/80

Ако облачната серия ви заинтригува, тук съм наредила няколко кадъра.


Администратор и автор на съдържанието в блога "Палитра на ежедневното"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.