боровники
52 седмици

“Боровинки” – седмица 8 от фотографското упражнение

“52 седмици” – фотографски упражнение, седмица 8, тема “Ново”.

През по-миналата седмица, когато темата беше “Старо, вехто”, намерих много повече обекти, които да заснема. Старото някак по-лесно се показва, че е старо.

Няколко незадоволителни опита да “уловя” нещо ново

В темата “Ново” се впуснах със снимане на нови модерни здания.

В единия от дните, даже имах и хубаво драматично осветление, но заснемането на сгради по интересн начин, нещо все не ми се получава. Така, че резултатът не беше задоволителен за показване.

“Ново? Ново?” Оглеждах се, обмислях, но ми беше трудно. Мислех си, дали да снимам нещо в магазин, дали то ще изглежда ново. Отказах се защото това, че нещо е ново не го прави непременно да изглежда така, пък и да не ме напъдят грозно от някой магазин. 🙂

После си мислех да снимам някакви нови автомобили как преминават и така да си упражня техниката за размазване на фона, но не си намерих подходящо време за това.

Новите неща, които снимах вкъщи

Нови бяха гумичките, които получих от Amazon за окуляра на фотоапарата, защото си изгубих старата. Въображението ми, обаче не можа да се справи със задачата, да създаде интересна начин за снимане на едни тривиални гумички, при това, така че те да изглеждат нови.

Снимах едни полупорзрачни детски шаблони, които купих за племеника. Закачих ги с щипки за простора и кадрирах от ниско, за да ми е фон небето. Интересна се получи геометрията на нещата, но и този кадър не ме спечели достатъчно.

Полулярността на упражнението “52 седмици”

През изминалата седмица установих, че упражнението “52 седмици” е много популярно на запад. Има сайтове посветени специфично на него и няколко фейс-групи. В тези групи, някой друг задава задачите и хората снимат и споделят снимки.

Поогледах малко съдържанието в тези групи, но това, което видях не ми хареса много. Пък и коментарите на хората под някои снимки изобщо не ми се сториха особено градивни. Тези мнения бяха от сорта: “браво”, супрер” и т.н., при това за неща, които изобщо не ми се струваха супер.

Предпочитам май да гледам работата на избрани фотографи от инстаграм, за да си държа равнителната линия фисоко. Онзи ден прочетох и една мисъл от книга, която преди време ми попадна:

“Да търсиш мнението на другите може да бъде малко като минно поле и може често да те върне назад. Единственият човек, който наистина знае дали си постигнал целите си, си самия ти. Научи се да се доверяваш на това мнение.”

(за жалост не помня нито заглавието на книгата, нито автора, но като ги намеря някак, ще споделя и тях)

Затова, не се включих в упражненията на онези групи, а продължавам да дерзая сама.

Нови техники

Вчера опитах да снимам и със светкавицата на фотоапарата, но нещо с нея не се разбираме. По-точно аз не я разбирам, въпреки, че четох опътването на книжката. Иначе си помислих, че би било интересно, “Ново” да е нещо заснето с тази техника на осветяване, но уви…

Боровинки – познати непознати плодчета

В крайна сметка споделям кадър с най-обикновени боровинки. Защо избирам тях е по две причини:

 • снимката ми харесва повече от другите опити;
 • боровниките са моето “ново”. Макар че съм пила сок от боровинки, яла разни вариации на сирена и чийзкейкове с боровинково сладко, сладолед с боровинков топинг, сушени плодове, самите боровинки в пресния им вид не бях опитвала. 

Странно да, при условие, че сините боровинки са плод, който си расте тук, по нашите си ширини. Но са нов вкус за мен. 🙂

Една година като се качвахме към връх Ком видяхме човек с гумени ботуши и специлано приспособление за бране на боровинки. Аз не посмях тогава да си откъсна, че не разпознавах растението. Днес прочетх за него в https://bg.wikipedia.org/wiki/Боровинка и кой знае, може тази година да си гризна от някое храстче.

Параметри на снимката

1/10, f8, iso 400, със статив. Използвах твърдия обектив 50мм, с моята кропка EOS 760D. Капчиците направих с пулвелизатор пълен с вода.

Администратор и автор на съдържанието в блога "Палитра на ежедневното"

2 Comments

 • Жанет Гарова

  МариАна, от началото на проекта ти се каня да те питам,
  имаш ли теми за 52-те седмици или го караш в движение?

  • Мариана

   Да, имам, сложила съм си в един файл с табличка за два месеца напред. Започнах първо с противоположности по примера на една книжка. Но противополжностите сама си избрах, но пак предварително, за да има мислене в цялата работа. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.