52 седмици

Скоростта на охлюва – седмица 5

Фотографско упражнение “52 седмици“, седмица 5, тема “Малко”, име на кадъра “Заспал охлюв”.

Да снимаш нещо малко, не ми се стори трудно.

Staged toys – режисирани играчки

Започнах търсенето на “Малко” в създаването на кадри с неодушевени предмети поставени в действителна среда. Срещала съм този стил под името “Staged toys”. Незнам какъв е подходящия превод за него на български, ще ги нарека “режисирани играчки”.

Снимах миниатюрните играчки като им търсех по-необикновенна среда, светлина…Не направих, обаче кадър, който да ме убеди, че заслужава място в представянето за седмицата. Причината – снимките бяха с по-високо iso, защото снимах на лампа (слаба крушка с нажежаем жичка), а не носех статив и качеството не ми харесва.

Вчера валя. Бяха наизлязли сумати охлюви. Снимах няколко. За да се видят хубаво рогцата им, ги приближих. При това приближаване, обаче перспективата се промени, така че те просто не изглеждаха малки. За това си дадох сметка по-късно.

Скоростта на охлюва

Охлювите се движеха, а облачното време беше намалило значително светлината. За да вдигна скоростта качих iso-то на 3200. Някой може да каже, “е колко бързо пък се движи един охлюв?”. Ами достатъчно бързо за да се размаже на 1/80, при специфичното осветление вчера.

Затова накрая избрах охлюв, който не се движи и си свалих iso-то.

Извод: за да изглежда нещо малко, трябва или да го съпоставиш с нещо голямо, но това е темата ми за следващата седмица “Голямо и малко” или да го кадрираш в такъв мащаб спрямо средата, че да изглежда малко.

Когато снимаш движение в слабо осветление, дори и на охлювна скорост, ти трябва скорост, за да не размажеш. Трябва да избереш или високо iso или неподвижност.

Кръгъл поляризационен филтър (CPL)

Днес, четох в една книжка за тези филтри. Ползата от тях е че премахват отблясъците от мокра повърхност. Гледах после мократа черупка на охлюва и се чудех, как ли би изглеждала тя, снимана с такъв филтър? Ама този филтър щеше да намали скоростта и дори за неподвижния охлюв щеше да ми трябва статива.

Параметри на снимката:

1/800 f 3.5 iso 1600, използвах обектив с фокусно разстояние 50мм, но при crop тяло, като в моя конкретен случай прави 80мм.

Охлювът, който снимах не миниатюрен, но мисля че мащабите са подходящи за темата “Малко”.

Администратор и автор на съдържанието в блога "Палитра на ежедневното"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.