лалета
52 седмици

Фестивал на лалетата пред НДК – седмица 2

Мои познати тази седмица ходиха до Истанбул на фестивал на лалетата. Аз се радвах на килимите жълти лалета из София. 🙂

Втора седмица от упражнението “52 седмици”.

Темата беше “Много”. Тема, която позволява безкрайно разнообразие от кадри, но също безброй клишета. Осъзнавам, че не успях да избягам от клишетата. 

Снимах цъфнали дървета, прозорци, камъни по поречието на река, лалета, теменужки, стволовете на гора, докато се движехме с авотомобил. 

В крайна сметка, достатъчно сполучлив според темата все пак ми се струва един кадър с жълти лалета засадени пред НДК.

Параметрите на снимката:

Варио обектив, zoom na 114mm 1/800 f10 iso 400

Избрах f10, защото по затворената диафрагма даваше малко по-ясен намек за задния план. Качила съм iso-то до 400, за да вдигна повече скоростта. 

Снимах с вариото на 114мм. В случая на моята кропка за canon 114 по 1,6 означава, че мога да снимам с минимум около 1/200, но понеже подухваше вятър, ми трябваше по-висока скорост.

Излязох нарочно с вариото, защото то има и широко око до 18мм. Затруднението при тази ширина, на което се натъкнах беше, че улавя не само моето “Много”.

Имам и кадър, при който съм ограничила полето на лалетата с крачно приближаване. Съответно съм запазила 35мм ширина на обектива, но не ми е хрумнало да намаля iso-то, точно в онзи конкретен момент. Освен това при това крачното приближаване, съм променила перспективата. Редовете от лалета, които са по-диферинцирани, както се получиха с кадъра на 114мм ми допадат повече, затова споделям тях.

Извод: вече знам защо едни неща стават по-добре от други, за жалост обаче, в момента на снимане, не успявам да се сетя за всеки детайл.

Хубави пролетни дни от мен!

Администратор и автор на съдържанието в блога "Палитра на ежедневното"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.