На път към Царево две спирки: село Граматиково и село Костѝ – Мартенско пътуване 2019 – част 4

Село Граматиково

“Според легендата село Граматиково е основано през 1347 г. от заточеници монаси (калугери) и граматици от манастира „Св. Богородица“ в м. Котвината, известен като „Синаитово манастир“ (по името на неговия основател Григорий Синаит, основоположника на исихазма). Манастирът е разрушен от турците през 1347 г. Част от останалите живи граматици и монаси се приютяват при един говедар, който живеел там, където днес е селото.”

/bg.wikipedia.org/

При пристигането в селото, когато паркирахме на площада имаше оживление. Местни деца и тинейджъри пресъздаваха традиционен обичай – “Кукеров ден”. Разпознахме какво правят, защото предишния ден на 2ти март, чухме по радиото за същото честване в село Костѝ. 

Децата бяха преоблечени с дрехи от различни професии, а един от младежите като бял кукер. Минаха през кметството, през сладкарницата…

След разходката, която направихме из селото, те още бяха на площада. При това импровизирано кукерстване нямаше гайдари, хоро, магически ритуали, по-скоро елемент на костюмирана веселба.

За самия обичай информация има в посочените линкове : www.sabori.bgwww.fest-bg.com.

Ситуацията, обаче ни даде възможност да видим, че в село Граматиково има млади хора, които създават оживление. В селото видях няколко блока, в центъра на площада и в края на града. 

Прочетох чрез през 1948 г. населението е наброявало 1790души. Според последни преброявания днес има около 380 човека.

Несполука с музеите и църквите

В селото искахме да видим църквата „Свети 40 мъченици“, която е доста стара и е “обявена за паметник на културата с местно значение”. Другото интересно нещо, за което бях прочела в opoznai.bg, беше Експозиция “Горска сбирка”.

За жалост, както писах в предните статии в това мартенско пътуване нямахме успех нито с музеите, нито с храмовете. В случая църквата беше затворена, а сградата, в която беше посочено, че се намира тази Експозиция “Горска сбирка”, просто не успяхме да намерим. 

В село Граматиково също има няколко стари къщи. А от едно по-високо място в селото се разкрива панорама към билата на Странджа.

Интересни факти за историята на селото и околността може да прочете в статията в: http://svetimesta.com/България/

Центъра на село Костѝ
Село Костѝ

След село Граматиково, следващата ни спирка беше село Костѝ. Разстоянието между двете села е 23км, според гугъл. По главния път (път 99), след село Българи, се завива надясно. От тази разклон шосето беше добре асфалтирано и карането приятно.

Стигнахме в селото. На площада ни посрещна чудно пролетно слънце и едно дружелюбно черно куче. Като слязохме от колата се потопихме в едно магическо пространство, паралелна реалност. Усетих онази дълбока мека успокояваща сетивата тишина. Въздухът беше пропит с нея. 

През селото съвсем до площада минава приток на река Велека. Малкият поток пееше с весел ненатрапващ се глас, птиците очевидно в пролетно настроение му припяваха ентусиазирано. Като се продължи по течението на потока се стига до едни поляни, където с радост бих изпънала едно пикник одеяло и бих дремала с книга в ръка цял ден. Абсолютна идилия.

Самата Велека видяхме в другия край на селото, където има мост минаващ над нея. Снимах бързо и нямам читав кадър, но реката е много красива. 

Тук отворени църкви и музеи не търсихме. Природата ни беше омагьосала.

От село Костѝ тръгват няколко екопътеки по поречието на Велека. Има и къщи за гости, където може да се отсяда.

Ако ви е интересно, вижте тази доста изчерпателна статия с различни факти за селото. http://svetimesta.com/България/бургаска_област/село%20-%20Кости

Незнам дали беше, заради пролетното слънце или магията на природата или друго, но село Костѝ ме докосна и с радост бих го посетила онтово.

Галерия със снимки от село Граматиково и село Костѝ вижте в албума.

Още статии от същото пътуване:

Странджа и Южното Черноморие – Мартенско пътуване 2019 – част 1

В Странджа – село Бръшлян, водопад Докузак и Мишкова нива – Мартенско пътуване 2019г – част 2

Малко Търново в сърцето на Странджа – Мартенско пътуване 2019 – част 3

Слънчева разходка из Царево – Мартенско пътуване 2019 – част 5

Град Ахтопол – морето през зимата – Мартенско пътуване 2019 – част 6

На море през март, част трета, Синеморец, Резово и Бегликташ – Мартенско пътуване 2019 – част 7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.