Значенито на приказките

Какви приказки обичат да слушат децата ви? Какви приказки им четете вие?

Ролеви модели, умствени утвърждения

Една мъдра дама, Мишелин Флак, дългогодишен педагог във френска гимназия и йога учители, преди време беше в България. Тогава направи една прекрасна лекция. Помня ясно едно от нещата, които каза, а до тогава не бях обмисляла. 

“Всяка приказка действа като санкалпа (умствено утвърждение).” Приказката моделира детското съзнание чрез въздействието на главните геори. 

Да, разбира се, че е напълно логично. Просто тогава не ми беше хрумвало да мисля каква е въздействието на приказката върху децата.

Главните герои са ролеви модели, с които децата се идентифицират и искат да им поддражават.

Има много популярни приказки, които до ден днешен се разказват на децата. Убедена съм повечето от вас, обаче също не са се замисляли особено, какво именно предлагат главните герои като ролеви модел на децата.

Какво предлагат класическите приказки?

Мислили ли сте някога за Червената шапчица, за Пепеляшка за Спящата красавица и т.н.?

Срещала съм идеята, че в приказките на Братя грим има закодирани послания с езотеричен смисъл. Не съм се впускала да изследвам темата, обаче. Тоест напълно съм невежа по нея. 

В случая и това, за което говоря е различно.

Финалът на приказката и колелото на живота

В много приказки се внушава, че винаги доброто и справедливостта побеждават, че нещата в крайна сметка се нареждат. Това, обаче в момента, в който започнеш да плуваш в живота откриваш, че не така. 

Всъщност житейските събития са една приключенска приказка безкрай. В нея откриваме вечно редуване на предизвикателства, победи, загуби, чудеса. Нищо не свършва със съвършеното прилягане на стъклената пантофка на нечий крак.

Пепеляшка и примирението

На мен са ми четени и разказвани различни приказки.

Помня, обаче как разигравах като театър тази за Пепеляшка. Пепеляшка горкичката, която била жертва на своята мащеха и зли сестри. Съществувала голяма несправедливост към нея, а тя я понасяла. Помня, че още тогава не разбирах, защо? Защо човек търпи ситуация, която не харесва. Не съм питала родителите си или някой възрастен. Не съм формулирала вербално въпроса си, просто той си стоеше в мен и се появяваше като недоумение насред приказката.

Ако в приказката търсим качествата на главния герой, какво учи “Пепеляшка”?

В тази приказка помощта не идва от силата на волята, решимостта и смелостта на Пепеляшка, а от благословията на нейната кръстница и щастливо стечение на обстоятелствата.

Накъде насочва тази приказка фокуса на децата? Какво е посланието?

Да не разчиташ на собствените сили, а да чакаш някоя външна сила да ти реши проблема. Ако смирено чакаме, оставяме се на обстоятелствата такива каквито са, все някога живота ще ни се реваншира.

Пепеляшка е само един пример. 

Съзнателен избор на приказки

Какви ценности и личностни качества възпитава у децата всяка друга приказка, която изберем да прочетем на някое дете?

Убедена съм, че детските истории са много мощен инструмент при формирането на личността на детето. Важно е родителите и учителите да го използват съзнателно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.