Размисли от деня

За какво копнее сърцето ти – борбата между “трябва” и “искам”

Предупреждение: следващите редове са лишени от практически съвети и отговори. Те са от сферата на поредните философски бродения и оставят отворени въпроси.

Две книги

От две книги започна поредното философско нищене.

Едната искам да чета, защото в момента ме вълнува. Другата, защото трябва. Втората е малко като учебник, който да се прочете преди изпит. Оттук, макар темата и на втората книга да не е досадна, идва вътрешната ми съпротива. 

“Трябва” е глагол, който спира и пречи. Някой преди време ми беше изпратил една статия по темата. Там се казваше да заменим “трябва” с “искам.”

Повтарящи се мисли

Чудя се дали не писах тези мисли и преди време? Нали Дийпак Чопра посочваше в цифри, колко пъти на ден се повтаря една и съща мисъл. Не съм броила, за да установя верността на подобно твърдение, но наблюдавайки мислите си съм убедила, че е вярно.

Трябва, искам и защо

Та връщам се на “трябва” и  “искам”. Ако кажа искам, само след секунда възниква в съзнанието ми въпроса: “Защо?” Идва отговор, на който отново може да си зададеш въпроса “защо?”. Тази пътека води до най-неочаквани места.

Онзи ден ми се случи подобно нещо, питайки се “защо…защо…защо”, стигнах до извод, че съм поела в съвсем грешна посока очаквайки определени въшни неща.

Обратно към двете книги, едната без съмнение влиза в категорията “искам”. Другата, ако дефинирам с “искам” вместо “трябва да прочета” повлича цяла влакова композиция от мисли след себе си.

Свободата да правя, само онова, което искам

Една от мислите беше хипотетична. Факт, имам силна склонност да си играя с хипотетични представи. Поредната беше: “Ако имам само още един месец живот и свободата да правя, само онова, което искам, какво ще е то?”

Обикновено искаме да правим неща, които ни носят чувство на радост, вдъхновение…

Ако пропуснем да правим нещата, които слагаме в категорията “дълг” си навличаме, етикета “безотговорен” и евентуално чувство за вина. Поне при мен така се получава.

Промяна в отношението

Ако “трябва” стане “искам”, обаче формулата може да промени отношението ни към определена дейност. 

Искам да прочета тази книга, защото е важна за моята работа. За да съм добре подготвена в работа, за да се чувствам удовлетворена от представянето по темата в книгата. Искам да работя именно тази работа, защото….Искам да имам работа, защото…

Другите “искам”

Но ето ги прехвърчат и други “искам”, които не са непременно логична поредица на предходните.

Искам да имам повече избори, искам да имам смелост да действам по различен начин, искам да бъда господар на живота си. Искам да знам защо ситуациите създават именно такива условия….

Някой би казал: “Имаш твърде много свободно време, за да размишляваш и да пишеш врели некипели. А възрастен човек от по-минали времена, да заключи: “ Я да отиди на нивата да покопаеш там цял ден и ще ти уври главата, и няма да се чудиш на “трябва” или “искам”.

Факт втори, родена съм във времена, живея в обстоятелства, които ми дават не малка свобода да избирам, мисля и пиша. Вероятно има причина и това да е така.

Извод, вместо да избера поне една от двете книги, взех, че писах. 🙂 Сега отивам да чета, още не знам коя. 😉

Други подобни статии:

“Попита ли себе си, защо искаш това, което искаш?”

“Живей за днес, не отлагай! Отлагането пътува в колесница, теглена от оправдания”

Администратор и автор на съдържанието в блога "Палитра на ежедневното"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.