За снимането

Посрещане на новата година – как да снимам заря

В Монтана сме, тоест моето друго вкъщи. Домашна обстановка. Нищо интересно по телевизията, затова след вечеря си дочитам книгата за фотография. 

После си казвам само с четене не може. Гледам лампичките по елхата и един дълъг гирлянд, който съм разтегнала по едната страна на стаята. Миналата година се занимах с лампичките. Снимах ги много като боке светлинки и сега се чудя какъв експеримент да измисля.

Снимам се до елхата, снимам се със светещи мисли, рисувам с лампичките… (вижте снимките в албума “Посрещане на 2019…”)

Половин час преди 12ч на Влади брат му излезе с предложение, да отидем на хъкмчето над града и оттам да гледаме зарята. Ураааа…

Намъквам се в топли дрехи, взимам апарата и статива и след няма и десет минути сме там. Очаквано не сме единствени. Освен зрители-посрещачи има и младеж с девойка – снимачи.

Зареждам се и аз. Нагласям нещата. Зарята започва. Снимам, променям по малко, но при мен съобразителността за промените идва следоварително. Чак като се прибера вкъщи и видя снимките си давам сметка какво е трябвало да се направи.

В случая да увелича скоростта, за да стане по-тъмно и да не ми изгарят цветовете на фойерверките. Яд ме е, че не се усетих по-рано.

Освен това да преценя къде точно е площада и да го поставя на подходящо място в кадъра, защото там беше най-ярката и най-голямата заря. После се налага да режа.

Следващия път при снимане на заря, ще ги имам предвид тези точки. Надявам се обаче да не е чак при посрещането на другата година. До тогава искам да съм се упражнявала и вече да знам и да мога по-добре. 

Тази година – толкова.

Но колко хубаво начало на 2019г, със снимане. Радостно ми е!

Галерия със няколко кадъра на заря, може са видите в албума – “Посрещане на 2019г – как да снима заря”

Администратор и автор на съдържанието в блога "Палитра на ежедневното"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.