На СПА процедури в село Баня – част 1 – тревогите на Филифьонката на Туве Янсон

За да имат изобщо за вас някаква логика редовете споделени по-долу, първо се запознайте с Филифьонката – “Филифьонката, която вярваше в бедствия”.

За СПА процедурите, пиша във втората част на статията. Ако нямате интерес към историята за Филифьонката, преминете направо към “На СПА процедури в село Баня – част 2 – спа зоната в хотел “Римска баня”” 😉

Героите на Туве Янсон

Туве Янсон е финландска писателка (пише на шведски език). Харесвам поредицата ѝ детски книги за героите: Муминтроли, Филифьонката, Мюмлата, Хемултът и др. Книгите започнах да чета преди няколко години. От позицията на възрастен намирам в тях не само разказана история, а и психологическа прозорливост, която отлично илюстрира характери от живота.

Ярко се е запомних разказът за Филифьонката, която цял живот живяла в очакване на някакво бедствие. Когато най-накрая то се случило и всички вещи, към които била привързана се разрушили, тя изпитала огромно облекчение, лекота.

Аз в ролята на Филифьонката

Вчера пристигнахме на СПА. Ние в отлично здраве, стаята чудесна, СПА-то чисто и без навалица. Аз уж се наслаждавам, а някъде из ъглите на ума ми нещо мрачно ми краде лекотата. Опитвах да го игнорирам това усещане, за да съумея да се радвам напълно на цялата отлична подредба на обстоятелствата. А то, притихне за секунда и после пак. Защо бръмчи като досаден вътрешен шум това чувство, дори когато човек е на хубаво и безметежно място. Защото светът е пълен с Филифьонки и аз откакто се помня съм една от тях. 🙂

“Няма начин да е така безметежно, нещо вероятно ще се случи” това дори не е мисъл, а едно неясно чувство, което възпира пълното отпускане.

А истината е, че в живота винаги нещо се случва, всеки миг. Докато се вкопчваме в опита да съхраним подредбата на околния свят според нашето разбиране, ще създаваме чудесно поле за растеж и развитие на вътрешно напрежение.

“Ох, ти мое красиво, великолепно бедствие…“

Много малко, незначително, “мое красиво бедствие” магически обезоръжи вътрешната напрегната тревожност и отвори пространство за дълбоко усещане на лекота. Най-накрая отдъхнах.

Толкова беше незначително бедствието ми, нищо общо със счупения комин и отнесения покрив на Филифьонката, затова няма и да губя време да го разказвам. Въпреки това, то като вятър отнесе и последното останало облаче в ума ми. Сега вече наистина се наслаждавам.

Каква е поуката от цялата работа? 
  1. Дай си сметка дали природата ти не на една филифьонка?
  2. Разбери защо си развил такава природа?
  3. Позволи си да пуснеш контрола над нещата.
  4. Приеми, че животът е кръговрат от случвания, които не толерират застиване.
  5. Осмели се да “излезеш сам през нощта” (не буквално ;-)).
Галерията със снимки от пътуването вижте в албума: “На СПА в село Баня”
Други статии от пътуването

“На СПА процедури в село Баня – част 2 – спа зоната в хотел “Римска баня””

“На СПА процедури в село Баня – част 3 – околните разходки”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.