На СПА процедури в село Баня част 2 – спа зоната в хотел “Римска баня”

СПА процедурите

Посетихме термо спа хотел “Римска Баня” в село Баня през декември 2018г. Водата на мястото е чудесно описана в сайта на хотела, в който отседнахме. Може да прочетете за нея тук.

Водата от чешмата ставаше за пиене. Топлата беше минерална, студената изворна. Аз, обаче го установих последния ден. Предните си правих все чайове.

Към момента на писане на статията (декември 2018г.) хотелът разполага с два големи минерални басейна. По-топъл и по-хладен. Хладният е на различно място от цялото СПА и за да си вземеш душ след това трябва да преминеш два дълги хладни коридора обратно.

При топлия има и джакузи, което може да побере без да са нагъчкани около 7-8 човека.

В СПА-то има Солна сауна, не видяхме къде е солта в нея. Има също билкова сауна, тя е неголяма, но с по-висока температура от тази в Солната сауна. 

Римската парна баня е достатъчно просторна. Температурата висока. Има Хамам (турска парна баня), в нея температурата беше по-ниска, но помещението беше приятно ароматизирано с етерично масло (единия ден портокал, следващия мента). На мен тази стая ми беше най-любима.

Има ведро със студена вода за шокови ефект след сауната. Ново за мен беше ледената стая. Съвсем малко пространство, със стени покрити с камък и лед и едно малко коритце като мивка, в което се събира ситен лед. С леда се обтрива кожата след загряващите процедури. Полезно и за изпъване на бръчки. 😉

Непознати ми бяха и японските бъчви – три на брой с различна температура. Едната е със студена вода, там се потапяш за максимум 10 сек. В една бъчва спокойно сядат 4-5 човека. Водата обаче не циркулира и аз обичайно пропускам такива обществени вани.

В стаите има халати, с които хората спокойно отиват от стаята до СПА-то. Спа-то е чисто и добре поддържано.

Тихите часове

Във всеки момент имаше възможност да си намерим СПА стая за процедура, но към 11ч сутринта и 18ч вечерта беше магическия момент на отлив на целокупният народопоток. 

Така днес сутринта си седяхме сами в джакузито, в сауната, в турската баня. В басейна имаше с нас всичко 5 човека.

Следобеда пак така, ние и още двама трима. Истински разкош.

Най-любими

Всеки си има различни предпочитания. На мен най-любими ми станаха Хамама ароматизиран с портокалов аромат от етерично масло и Ледената стая.

Хамама – Турската баня, беше най-светлото СПА помещение за процедури. Никога не беше прекалено горещо и винаги – най-малко посещавано. Почти всички дни имаше дълги периоди, в които си седях там съвсем сама.

Ледената стая ми хареса, заради обтриването с леда. Все се сещах за едни клипчета как каляват децата в руска детска градина. Споделям като любопитен факт, ако ви е интересно може да го видите тук

Музиката

Когато на втория ден започнахме да чуваме музиката, установихме, че тя се състои от листа от няколко песни, които се повтарят до безкрай всеки следващ ден. 🙂

Казвам на втория ден, защото при пристигането ни първия ден следобеда цялото СПА се озвучаваше от острия писклив глас на обяснителна майка. Жената явно имаше дълбока вътрешна необходимост да поучава със силен неприятен глас три годишната си дъщеря. Гласът на детето се чуваше по-малко от нейния. Тези майчини наставления продължиха и всички дни в ресторанта. 

Винаги има по някой индивид, който вярва, че целия свят се върти около него. Вярва вероятно, че тишината е нещо много вредно и трябва да се бори с нея с всички средства. 🙂

А срещнахме и други майки и бащи, които си говореха тихо, интимно със своите деца, без да правят всички присъстващи публика по неволя. Значи е възможно, ако човек поиска.

Галерията със снимки от пътуването вижте в албума: “На СПА в село Баня”
Други статии от пътуването

“На СПА процедури в село Баня – част 1 – тревогите на Филифьонката на Туве Янсон”

“На СПА процедури в село Баня – част 3 – околните разходки”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.