Спестявания, синхроничности и знаци

Спестявания

Днес получих касичка с ключе и катинарче. В нея ще спестявам.

Чували сте словосъчетанието богат-беден. Замисляли ли сте се за различните обяснения на тези нарицателни. Кое всъщност е богатство и кое бедност? Разбира се, че отговорът зависи от гледната точка и ценностната система на човека.

В моята ценностна система фигурира и това обяснение – богат е човекът, който умее да живее с радост. Човек, който въпреки всички сиви краски на живота съумява да вижда и цветните. Не наричам тези хора оптимисти. За мен и песимизмът и оптимизмът са криви огледала на действителността. Богати хора наричам даровитите с ясен, ведър ум и вътрешна мъдрост.

Беден човек – този, който пропуска да види всяка възможност, която живота му предоставя.

В касичката, която получих ще спестявам. Ще събирам ситуации, които са ме обогатили с радост, благодарност, опитност.

Малко история

Преди около две години срещнах идеята някъде в интернет. Идея за една година да събираш в буркан листчета, на които споменаваш мигове на радост. Ситуации, за които благодариш. След една година отваряш буркана и четеш, и се дивиш колко всъщност е щедър към тебе живота.

Като прочетох идеята много се вдъхнових. Купих си един голям стъклен буркан решена да опитам. Мотивацията ми трая два месеца. После прекъснах. Буркана си стоеше с няколкото листчета на дъното. Към края на година се ядосах, че съм била така непостоянна и без да ги чета ги изхвърлих.

Синхроничности

Тази година се сетих отново за идеята. Традиционно в края на сезона през декември организираме коледно тържество. Всеки път мисля по няколко дни за подходящи подаръчета за гостите. 

Хрумна ми, че може да им подарим по една касичка, в която да спестяват своите радостни моменти написани на листчета. Намерих касички, но Влади съвсем основателно ме попита: “за какво са им на хората тези касички, мисля ли наистина, че те ще се занимават с писане”. 

Спомних си как аз самата твърде рано прекъснах писането. После си дадох сметка, че тези касички ще са още една вещ, която на хората може хич и да не им трябва. Може да не им се пишат позитивните моменти.

Отказах се от идеята.

Знаци

Днес получих касичка с ключе и катинар. Първата ми мисъл беше “Касичка за благодарности”. 

Музата за касичките може би ме беше осенила, не за да поучавам другите как да направят годината си по-богата. Може би беше за мен. Касичката, която получих, приех като знак да опитам отново идеята с буркана, в случая с касичка.

Ако успея, догодина много по-пълноценно ще си направя ретроспекция. Ще си прегледам благодарностите и вероятно ще се усмихна. Това ще е усмивката на богат човек.

Свързани статии

“Късметът е за този, който се протегне да го вземе…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.