Червени храни и напитки, с които се запознах наново – каркаде, нар и шипка

Червени храни и напитки, с които се запознах наново – каркаде, нар и шипка

Когато си купувам чайове, плодове, зеленчуци, обичам да се запознавам с техния състав и свойства. Както повечето хора, информация намирам в интернет.
Осъзнавам, че доверието към интернет знанието трябва да е много премерено, но все пак е някакъв източник.

Какркаде (хибискус)

През октомври събирах факти за чая от каркаде (хибискус), които да разкажа на децата в едно кулинарно обучение, в което участвам. Силно се впечатлих от нещата, които се предполага, че този чай може да направи за нашето здраве.
Хибискусът е една от многото разновидности на това, което ние познаваме като китайска роза. В Египет този чай бил много разпространен, поднасяли го на всеки ъгъл.

На същата среща с децата, ме почерпиха с висококачествен насипен чай Каркаде донесен от Египет. Беше насипен, но се чудя как да го опиша. Представляваше едни едри кафяви пъпки от цветчето. Насипните чайове винаги са за предпочитане пред тези в пакетчета. За чайовете разказвах в статията. (“Чаят – любимата ми напитка. Здраве и наслада за сетивата, разтворени в чаша гореща вода”)

Оттогава питах в няколко чаени магазини за чай от каркаде, но още не съм си намерила. Знам, че се предлагат в интернет магазините, но просто не съм стигнала до тях.

За каркадето запомних, че влияе на кръвното. Чаят се пие топъл, ако си с ниско кръвно и студен, ако си с високо. През есенно-зимния сезон се препоръчва да се пие всеки ден като мощен имуно-стимулатор. Освен това чаят действал енергезиращо, без да има кофеин в него. Полезен бил за спортистите. Заради своя стимулиращ нервната система ефект е по-добре да не го пием непосредствено преди заспиване.
Също имал антибактериално действие, помагал при проблеми със сърцето, щитовидната жлеза и т.н.
Общо взето впечатляващи резултати полезност. 🙂

Нар

Нар – сезонен плод, който си купих, защото е сезонен и помня, че много отдавна бях чела, че е полезен.
Направих си преговор по материала за нара. Още веднъж се зарадвах на лечебните и укрепващи здравето свойства на малките червени звънца.
Обичам фрешове, но стомахът ми реагира с остро недоволство на тях. Намерила съм си решение, разреждам фрешовете. Фрешът вдъхновен от темата в статията се получи така: половин нар (само зрънцата), една голяма ябълка (може и да е тематично червена ;-), но моята беше “златна превъзходна”), охладен чай от шипка и един морков. Много добре се получи на вкус и после се чувствах енергизиран и лека. При втория опит с фреш сложих повече нар и усетих бързо неговия понижаващ кръвното ефект. Тоест, ако човек е с ниско кръвно трябва да има предвид това въздействие на плода.

Шипка

Друга тема тези дни ми е шипката. На същите детски обучения, в които участвам, чаят от шипка беше представен и в теоритичната част и като напитка за почерпка.
Изслушах теорията с интерес, после поразтърсих още в интернет и днес вече съм напълнила една тенджера чай.
Впечатли ме фактът, че за да се извлече максимално количество от витамина C, който се съдържа в шипковите плодчета, след сваряването им, те трябва да престоят около 5-6часа.

Линкове с полезна информация:

Океанът от информация е огромен, за да улесня търсенето споделям тези статии, които на мен ми харесаха.
Каркаде – https://droga.bg/index.php?main_page=product_info&products_id=146
Шипка – https://bilkabg.com/2017/05/24/шипка/
Нар – https://bilkabg.com/2017/06/22/ползи-за-здравето-от-нар/

Заповядайте да разгледате още кулинарни кадри в профила ми в инстаграм: https://www.instagram.com/photosinthekitchen/

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.