“Азбучна фотография” – за снимки, които говорят

говорещи снимки

Признавам в последния месец снимам много малко. А фотоапаратът постоянно го размъквам със себе си насам-натам. Защо? Нямам отговор.

Убедена съм обаче, че е вярно твърдението: за да се подобряват уменията трябва ежедневна практика. Добре, но когато искаш да създаваш говорещи снимки, а няма какво да кажеш в момента? Тогава се връщам към едно упражнение, което правих още миналата година – “40 дни снимки картинки”.

Само че сега ще си сменя домашното, като го нарека “Азбучна фотография”.

Какво ще е това “Азбучна фотография”?

Избирам си една думичка с поредната буква от азбуката и я търся в образ за една седмица.

В тази срок задачата е да направя от 1 до 3 кадъра, които ми харесват и отговарят на темата, снимки, които говорят.

В нашата азбука буквите са 30, като махна “ь”, ще имам 29 седмици упражнения, до 28 април. 🙂

Ако и вие сте фотограф любител, поканвам ви да участвате, като също споделяте ваши снимки в коментар под поста във фейсбук с думата заглавие за седмицата. Кадри, които говорят с вашия глас, с вашия усет за думата. Няма да има награди, то е просто упражнение.

“Каква хубава идея, макар и не оригинална”, си мисля, докато в главата ми се формира представата. Сега остава да реализирам тази идея, което ще иска малко повече от ентусиазмът на моментното вдъхновение. 

Знам, че да видиш и заснемеш една говореща снимка е много по-трудно отколкото просто да заснемеш хубав естетически кадър. Нали знаете има два вида красота – празната отвътре и тази със съдържание.

От друга страна, не искам и кадъра да крещи някаква истина, без да запазва своята естетика. Общо взето си поставям едно препятствие с височина за прескачане, в което вероятно ще се спъна поне стотина пъти. Да създаваш говорещи снимки…, но колко голяма ще е радостта ми, когато се науча да го преодолявам.

Заповядайте да разгледате още снимки в профила ми в инстаграм: https://www.instagram.com/mrianadimitrova/

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.