Банални ежедневности – чистене, подреждане и нещо повече

Банални ежедневности – чистене, подреждане и нещо повече

Тъкмо преди малко, погледнах към прозореца и видях, че при новата подредба виждам, много повече небе…:-)

Редовете на следващата статия пиша, не защото това, което свърших днес е нещо необикновено. Дори за много хора е досадна баналност.

Достатъчно значими, обаче бяха впечатленията, които произлязоха от тази баналност. Впечатления, които останаха с мен повече от миг, повече от няколко мунити и няколко часа, за да пренебрегна. Затова ги споделям.

Фън шуй интерпретации

Хресвам философията на Фън Шуй, но както с почти всичко, си позволявам известно количество свободен прочит и по тази тема.

Обичам да мисля за общите принципи, без да навлизам в следване на буквата.

Затова не умея да правя сладкиши и кексове, защото там полето за интерпретация е доста тясно. Но за сладкишите и кексовете няма да пиша сега.

Във Фън Шуй адепт не съм. Прочела съм някои статии в интернет и от тях съм си избрала няколко препоръки.

Добър Фън Шуй е – пространството да е:

  • чисто;
  • подредено;
  • свободно от излишни вещи и счупени предмети;
  • съобразено със секторите от квадрата на Ба Гуа (по темата за секторите може да видите статията – “Стремежите на Ба Гуа”);
  • да има достатъчно светлина в него.

От известно време, моето външно пространство все излизаше от добрия на Фън Шуй. Вътрешното ми пространство (ум и сърце) също някак беше хванало паяжини и прах.

Нищо ново под слънцето

Днес започнах да чистя с прахосмукачка – една напълно досадна и банална дейност. Докато чистех, огледах разположението на някои мебели и направих леки размествания – подобрения по секторите на фън шуй.

Понеже грееше слънце, не ми хареса и светлината, която идваше през прозорците. Как ще влезе хубавата ци (жизнена енергия) през тези стъкла? Измих и прозорците.

Избърсах прах и като свърших с тези дейности усетих промяна.

Почистваш вън – почистваш вътре

Пространството около мен беше станало по-леко. Сякаш нещо невидимо се укроти и аз с него. Настроението ми значително се подобри.

Защо в крайна сметка споделям всичко това? Защото усетих силата на процеса на пордеждане и чистене по различен начин. Да, уморяваш се, когато чистиш и подреждаш. Да, може да е досадно, но ползите от тази банална дейност са далеч по-големи от това просто да ти е чисто.

Затова, ако ви е мрачно, ако ви е прашно в сърцето, взимайте прахосмукачка и парцал и започвайте да оправяте ци-то край себе си и в себе си. 😉

Пак такива впечатления ме вълнуваха миналата година като ремонтирахаме. Тогава писах:
“Ода за празната стая – когато човек е свободен от собствените си вещи”

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.