Размисли от деня

Посвещавам на морето с благодарност, че го има

Морето го обичам почти всякак. Всеки сезон и при всякакво време.

Само когато брегът му е препълнен с хора, шезлонги, чадъри и музиката на бийч барове, го гледам недоволна. Но не е виновно морето…

През лятото морето най-много го харесвам рано сутрин, преди изгрева на слънцето. Срещам и други посрещачи на слънцето край морския бряг, но всички са много тихи. Слели са се с магията на минутите преди зазоряване.

Харесвам морето, когато водата му е прозрачно чиста. Повърхността е като на езеро. Песъчинките по дъното блестят. Светлина е изпълнила водното пространство. Същата тази светлина след това се отразява обратно във въздуха наоколо. Заразяваща радост изпълва атмосферата около такова море.

Още повече обичам, когато морето е бурно, с големи пенливи вълни. С бученето, което заглушава вътрешния ми шум и ме увлича в мисли за по-голямото, по-мащабното.

Обичам да снимам морето при изгрев и залез. Имам колекция от преди години с вече безброй насъбрани кадри. Снимки на срещи между морето и слънцето. 

Залезите по някаква странна причина ме затрудняват повече.

Вече почти успявам да не накривявам хоризонта на морето при снимане. Все по-често, обаче започвам да търся кое може да направи морето в моя кадър по-живо.

“Скучна снимка” – този етикет ми остана от учителя по фотография. Започнала съм без да искам да пресявам кадрите на морето през това сито, дали това което ще заснема, ще бъде поредната “скучна снимка”.

Харесвам и изгрева на луната над морския хоризонт. Не винаги ми се уддава ситуация да я видя. Сребро, което се разлива по водната повърхност. Мистична е гледката.

Морето за мен е великолепна стихия, която усмирява, предизвиква, пречиства, възвисява.

Мислила съм си го много пъти, една от причините за съществуването на морето сигурно е да лекува тялото и душата.

Администратор и автор на съдържанието в блога "Палитра на ежедневното"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.