Прага – ден трети – съботен пазар, Катедралата “Свети Вит” и Карлов мост

Ден три – беше събота. Отново по препоръка на нашата хазяйка, се организирахме да отидем до традиционния съботен пазар край реката. Само на две спирки с трамвай от мястото ни за настаняване. На този пазар имаше разнообразни хранителни стоки от местни производители.

Млечни и месни продукти, различни печива, чайове, сладка, сосове от люти чушки, зеленчуци, модни храни като сурови ядкови барчета, мюслита, продукти с Мача, смутита и т.н.

Хубав пазар ми се видя. Отделихме му около час и нещо. С направените покупки нямахме друг избор, освен да се върнем отново до стаята, да ги оставим на хладно.

Ако попаднете в Прага, помислете си за посещение на този пазар. Намира се в близост до мост Двореца (Palackého most).

След краткото връщане, поехме в другата посока с трамвай до площад Малострански (Malostranské náměstí).

Стигнахме площада. От него нагоре към Пражкия замък пеша. Пътят минава покрай бароковата църква “Св. Николай”. Тя е била строена в периода 1704-1755, на мястото където преди това е стояла Готическа църква от 13 век, също посветена на Свети Николай.

Моите спътнички влязоха да разгледат, аз останах отвън, защото неподходящо за влизане в туристически обекти, но много подходящо за жегата, си бях взела голямо, заскрежено лате. Разглеждането отне известно време. Когато излязоха, вече беше станало обяд и решихме да хапнем, за да съберем сили и след това да продължим с разходката.

Къде да хапнем – в “Глаубицу”

Избрахме едно много приятно заведение, което беше препоръчано на едната дама от неин познат. На мен много ми допадна, затова и аз ви го препоръчвам – “Глаубицу” http://www.restaurantuglaubicu.cz/en/.

С подновени сили бяхме готови да посетим Замъка, да видим Катедралата “Св. Вит” и каквото друго имаше да се види наблизо.

Разделихме се на две групи, две от нас тръгнаха нагоре към Замъка, две поеха надолу към Карлов мост.

Както споменах в предната статия, ако се разходиш само в предния двор на замъка, може и без билет. Предлагат се билети за малък кръг на обикаляне (ние си взехме такъв) и голям кръг.

Малкият кръг на замъка

В малкия кръг бяха включени входове за Катедралата “Свети Вит”, базиликата “Свети Георги”,  “Златна улица” и старият Кралски дворец.

Катедралата “Свети Вит”

Много, много впечатляваща катедрала е “Свети Вит”. Докато я разглеждахме и отвън и отвътре не спрях да се дивя. 

“Пълното име на катедралата (от 1989 г.) Пражка катедрала „Светии Вит, Вацлав и Войтех“ е в чест най-важните чешки светци Вит, Вацлав и Войтех.

В нея са погребани много от кралете на Бохемия. Катедралата е отличен пример за готическа архитектура и най-важната църква в страната.”

https://bg.wikipedia.org/wiki/Свети_Вит_(катедрала)

Катедралата е градена от 1344г до 1929г. По-рано през 925-930г на нейно място е стояла Романската ротонда, църква открита Вацлав I, херцог на Бохемия. 

Историята на катедралата е дълга и интересна, ако сте любопитни може да прочетете повече в статията в bg.wikipedia.org.

Информация за предстоящи събития и виртуален тур на катедралата Свети Вит, може да намерите в официалния ѝ сайт, www.katedralasvatehovita.cz.

Да се разгледа тази величествена катедрала се оказа, толкова засищащо духа и сетивата. Единодушно решихме, че за този ден ни е достатъчно от Замъка. Билетите за малкия кръг важат два дни и това ни даваше възможност да посетим останалите обекти на следващия ден.

Прибрахме се в квартирата. След час щяхме да придружим едната дама до площада на Стария град (Стариместке намести) и Готическата църква “Дева Мария пред Тин”. Там щеше да има концерт с класическа музика, за който нашата спътничка си взе билет.

По-късно щяхме да дойдем да я вземем и да се приберем заедно.

Имахме план, докато я чакаме, да отидем до Карловия мост, но проливен летен дъжд ни спря. 

Карлов мост

След концерта, дъждът беше спрял и заедно отидохме до моста на Карл IV.

“Ка́рловият мост (на чешки: Karlův most) е историческа забележителност на град Прага, мост над река Вълтава, съединяващ старинните централни квартали на Прага Мала страна и Старе место.

Строителството му започва по нареждане на Карел IV през 1357 г. на мястото на съборения от придошлите води Юдитин мост и завършва през 1402 г. Неговата дължина е 520 m, а ширината — 9,5 m. Мостът е изграден на 16 арки, облицовани с блокове от пясъчник. На моста са разположени 30 скулптури.”

https://bg.wikipedia.org/wiki/Карлов_мост

Очаквах, че мостът, като важна за града забележителност, ще бъде много впечатляващо осветен. Надявах се да направя хубави нощни снимки там. Малко бях разочарована, защото представите ми се разминаха с действителността.

На следващия ден още веднъж минахме през моста, но пак не бях впечатлена. Потокът от преминаващи туристи беше толкова оживен, че беше невъзможно да се направи снимка без множество хора.

Повечето статуи по моста нямаха информационни надписи на кого са. От моите спътнички разбрах, че една от трийсете скулптури е на Кирил и Методий. 

Няколко снимки там и тръгнахме към следващата ни цел, разходка с водно колело по Вълтава. За водното колело, писах в следващата статия, защото то беше част от преживяванията през ден 4.

След вечерното преминаване през Карлов мост се прибрахме, да възстановим сили за следващия ден.

Снимките

Снимките от този ден може да видите в галерията “Прага – ден трети”

Статии

Останалите статии за това пътуване:

“Фотографска математика – за множеството снимки от Прага”

“Ден първи в Прага, настаняване и уж кратка обиколка, а тя дълга стана”

“Ден втори – Петрински хълм, мини Айфелова кула, Танцуващата къща”

“Четвърти ден – Пражки замък и с водно колело по река Вълтава”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.