Катерини, разнообразяваща разходка

Катерини

Катерини е симпатично градче на около 10км от Олимпиаки.

“Разположен е в Пиерийската равнина, между планината Олимп и Солунския залив, на надморска височина от 14 m. Населението на града е 56 576 жители, според преброяването от 2001 година. Намира се близо до град Солун, втория по големина град в Гърция, благоприятствало развитието на Катерини в последните години. До Катерини може да се стигне по автомагистралата Солун – Атина и през Виа Егнацияна север.”

Уикипедия

В един от дните решихме да отидем и до там.

Какво може да се види

Заслужава си да се посети мястото. Там има приятни пешеходни улици с магазини, закусвални и кафенета. Забележителност е и парка, в който има своеобразна зоологическа с няколко сърни, пауни, лебеди, гъски. В парка има детска площадка.

В Катерини се върнахме отново на следващата сутрин, за да разгледаме още малко и да си вземем от вкусните закуски. Направиха ми впечатление няколкото рибарски магазини с пълни корита с прясна риба. Зарадвах се да видя типичните кафенета, в които се събират сутрин предимно дядовци.

За паркирането на тесните улици са намерили интересно решение. На тротоарите са разделили с маркировка и бордюрчета парко места. Има оставено и малко пространство за преминаване на пешеходци. На самото пътно платно няма спрели автомобили.

Има ли икономическа криза, няма ли

Според статия в уикипедия градът се развива и разраства, заради близостта си до Солун. 

На търговска улица близо до главната пешеходна алея забелязах, обаче че има не един и два празни магазини. 

Няколко дни по-рано на плажа в Олимпиаки се запознахме с една българка, която дълги години живее и работи в Гърция, в момента в Катерини. Тя ни разказа, че икономическата криза в Гърция е факт, но гърците имат бохемско отношение към живота и отказват да променят стила си на живот.

Ако сте наблизо и ви се иска да разнообразите с разходка излежаването на плажа, отидете до Катерини.

Други статии от същата ваканция:

“Олимпиаки Акти, курорт на Олимпийската ривиера – общи впечатления”

“В подножието на връх Митикас”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.