Проект: “Четящите хора” портрети и литературни вълнения

Четящите хора

Видовете книги

Книги има всякакви, някои са просто “Холивуд захаросаност” напечатана на страници. Специалните ефекти стават дело на собственото ти въображение, а сюжетът е една пътека от действия, с предвидим край и малко вътрешно съдържание на героите. Такива книги се четат, за да разбереш какво ще стане накрая. 🙂 Има и книги, обаче които разплакват, разсмиват, размислят, мотивират, трансформират…

Обичам книгите, защото оцветяват сивото в деня. Подправят ежедневието ми, когато сама не успявам да го направя.

За книгите писах по-рано в статията “Книгата прозорец към света – какво виждаме през него, с какво гледаме и как това ни променя”. Тук искам да разкажа за проекта “Четящите хора”.

Хората, които четат – как се породи идеята да ги снимам

Реших да снимам хората, които четат. Всичко започна от там, че исках да направя портрети, но да не са прекалено нагласени. После се замислих, как се потапя човек, когато започне да чете. При четенето маските падат. Така започна идеята за четящите хора. После тя се разви и предполагам ще продължи да се развива.

Познавам хора, които четат. Мисля си: “Това е радостно!”.

Проектът “Четящите хора”

Хората чиито портети направих, бяха така отзивчиви да споделят и откъс от някоя от любимите им книги. Когато ги помолих да участват в този проект наивно предложих: “Вземете си любимата книга!” – от повчето получих отговор, че тя не е само една. 🙂

Докато ги снимах, хората в началото четяха наум, но после ги молех да ми четат на глас, да ми разказват за сюжета, за героите в книгата. Оказа се много интересно занимание.

Проектът “Четящите хора” ще е албум на четящи хора и откъси от литературата, която ги е вълнувала.

Амбициозно си поставям цел галерията на този проект да продължи да се разширява, а аз да продължавам да срещам четящи хора и да слушам за техни любими творби.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.