Околната среда – опазване чрез малките неща, с които правим

Екология и опазване на околната среда

Екологията (от гръцки: οἶκος, „къща“, и -λογία, „изследване на“) е наука, раздел на биологията, която изучава взаимоотношенията между организмите, както и взаимоотношенията между организмите и средата, в която живеят. Основен предмет на изследване на екологията са екосистемите, взаимно свързани мрежи от растения, животни и други организми в даден географски район, които зависят едни от други. Екологията е наука за икономиката на живата природа.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Екология

Опазване на околната среда

От екологията произлиза разбирането за необходимостта от опазване на околната среда (environmentalism).

Как се развива интерес към екологията и към опазването на околната среда.

Какво е необходимо, за да се пробуди желанието за опазване на околната среда:

    • Развиване на връзка с природата: това трябва да става от ранна възраст. Но тя се осъществява не чрез учебници, а чрез преживяване, запознаване чрез досег с природата. От тази връзка произхождат: Осъзнаване за мястото на човека, като част от цялото, а не като господар на цялото; уважение към околния свят, към природата, към Земята.
    • Личен пример – да срещнеш хора, които съблюдават едно по-различно поведение. Самият ти да бъдеш пример, чрез стила си на живот.
    • Личен ангажимент, лично усилие: Много хора са будни и осъзнати, че поведението на човечеството нарушава баланса в природата. Възмущават се на хартиите, найлоновите пликовете, бутилките в гората, на плажа, изсичането на горите… Хората обичат природата, но не поемат инициативност в своето ежедневие да се грижат за нея.

Няма незначителни усилия

Малките неща

Малките капчици вода,
ситните песъчинки
създават огромния океан
и хубавата земя.

Малките минути,
макар и да са скромни
изграждат могъщите години
на вечността. (детска поема).

Малките усилия, които можем да полагаме в ежедневието са свързани със съзнателни избори за дребни неща.

Да участваш в инициативи: за залесяване на определени участъци; почистване на брегова ивица, гора и т.н. Да се включваш в протести срещу злоупотреби със защитени територии и т.н. Това са полезни активности, но изискват усилия извън ежедневното. Ако в момента нямате енергия, време, възможност да се включите в такива еко-проекти, пак може да имате активна позиция, с малките неща, които правите и не правите в ежедневието.

Дори и дребните усилия имат значение, защото са достъпни. Ако повече хора полагат такива усилия, ефектът ще бъде наистина значим.

Отношение на опазване на околната среда в ежедневието

Подаръчни опаковки

За рождения ден, за Коледа, за друг празник, опаковаме подаръци. Опаковани изглеждат чудесно, радват ни няколко дни под елхата или няколко минути, докато разопаковаме пакета. След това по-често опаковката отива на боклука. От какво е направена цветната опаковка? Хартия от дървета, които ако не са били изсечени, са щели да ни осигуряват по-чист въздух. Найлоново фолио, което ще отлежава дълго време, а при определени ветрени условия ще стигне река, море, океан, гора…Решение: аз вече не опаковам подаръците и непременно разказвам защо. Никога не знаеш, на някой може да му се стори логично твоето обяснение и последва примера ти.

Найлонови торбички в магазина

Сещате ли се онези рула с найлончета, от които може да си откъснете във всеки хипермаркет, за да си сложите плодовете и зеленчуците. Какво се случва след това с тези пликчета…По-удобно е може би за касиерите да разделите всички неща в отделни торбички, но имате право и да сложите нещата в една. Решение: да използваме минимум торбички. Да си носим пазарска торба, от това по-лесно няма. Помня едно време как дядо ми се връщаше от пазар с две торби ушити от баба ми. Ако не можем да шием, продават се на много места.

Десерти с опаковки

Опаковките на кексчета, вафли, бисквити, сладки….Решение: приготвените у дома неща нямат опаковка. Някога бабите и майките ни приготвяха десерти у дома и не помня да съм била недоволна, нито днес се чувствам ощетена от този факт.

Бутилирана вода

Какво правим с шишетата от минерална вода? Хвърляме ги на боклука. Решение: да си носим свое шише, което вкъщи да пълним с вода.

Чашки, чинийки и купички за еднократна употреба

Случи ми се тези дни, ядох два дни поред сладолед на улицата и при условие, че можех да избера фунийка или пластамасова купичка, избрах второто, защото не обичам много фунийки. Решения: избирайте фунийка; седнете някъде, където ще ви сервират в стъклена купичка; направете си домашен сладолед.

Консуматорско мислене

Да се преборим с консуматора в себе си.

Трупането на вещи и дрехи, често е резултат именно на странен консуматорски инстинкт.

Схемата сигурно ви е позната: “Я колко е хубаво, много искам да го притежавам, имам едно такова, но то вече е малко старо, или малко ми е поомръзнало…”. Колкото повече се поддаваме на този инстинкт, толкова повече стимулираме производството на разни неща. В производството се използват огромни количества природни ресурси. Решение: Да се питаме по-често: “Трябва ли ми наистина още една тениска, трябва ли ми наистина още един сервиз с чинии, трябват ли ми наистина още няколко прахосъбирачки?”

Със сигурност има още дребни неща, които могат да станат част от съзнателната ни ежедневна грижа за природата. Но дори две-три да възприеме човек, пак е успех.

Положителни примери

Важно е да се говори за положителните примери, защото те са основа за развиване на нов начин на мислене. Някой го прави, значи може и друг, значи мога и аз…

Струва ми се, че тези положителни примери са позитивен финал на статията. А вие разкажете за тях, като стигнат до ушите на подходящия човек, може да се случи промяна.

  • Новият стадион на английския футболен отбор Тотнъм ще изключи всякаква пластмасова или друга посуда за еднократна употреба. За тази борба със замърсяването от пластмасови отпадъци, може да прочетете тук: http://www.climateactionprogramme.org
  • Хранителни магазини, без пластмасови опаковки. Те се развиват в две течения:

– заместване на пластмасовите опаковки с биоразградими;

– носене на собствени контейнери, които пълниш с продукта, който искаш да закупиш.

  • В някои специализирани издания има много статии с положителни примери за практики изразяващи мисъл към околната среда.

Ако след тази статия ви засърбяха пръстите да споделите вашия подход на опазване на околната среда или хубав пример, пишете в коментарите. 🙂

Още по темата

Духът на консуматорската Коледа

Декември – месецът на Коледа и други неща

Боклука и личната отговорност в стила на живот

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.