За опазването на околната среда – малките неща, с които може да участваме

За опазването на околната среда – малките неща, с които може да участваме

Има дни, в които една тема ти се представя по всякакви възможни начини. Слушаш за нея, гледаш предавания, попадаш на статии и размишляваш. Такава е и темата в тази статия.

Екология и опазване на околната среда

Екологията (от гръцки: οἶκος, „къща“, и -λογία, „изследване на“) е наука, раздел на биологията, която изучава взаимоотношенията между организмите, както и взаимоотношенията между организмите и средата, в която живеят. Основен предмет на изследване на екологията са екосистемите, взаимно свързани мрежи от растения, животни и други организми в даден географски район, които зависят едни от други. Екологията е наука за икономиката на живата природа.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Екология

Опазване на околната среда

От екологията произлиза разбирането за необходимостта от опазване на околната среда (environmentalism).

Как се развива интерес към екологията и към опазването на околната среда.

Какво е необходимо, за да се пробуди желанието за опазване на околната среда:

    • Развиване на връзка с природата: това трябва да става от ранна възраст. Но тя се осъществява не чрез учебници, а чрез преживяване, запознаване чрез досег с природата. От тази връзка произхождат: Осъзнаване за мястото на човека, като част от цялото, а не като господар на цялото; уважение към околния свят, към природата, към Земята.
    • Личен пример – да срещенеш хора, които съблюдават едно по-различно поведение. Самият ти да бъдеш пример, чрез стила си на живот.
    • Личен ангажимент, лично усилие: Много хора са будни и осъзнати, че поведението на човечеството нарушава баланса в природата. Възмущават се на хартиите, найлоновите пликовете, бутилките в гората, на плажа, изсичането на горите… Хората обичат природата, но не поемат инциативност в своето ежедневие да се грижат за нея.

Няма незначителни усилия

Малките неща

Малките капчици вода,
ситните песъчинки
създават огромния океан
и хубавата земя.

Малките минути,
макар и да са скромни
изграждат могъщите години
на вечността. (детска поема).

Малките усилия, които можем да полагаме в ежедневието са свързани със съзнателни избори за дребни неща.

Да участваш в инициативи: за залесяване на определени участъци; почистване на брегова ивица, гора и т.н. Да се включваш в протести срещу злоупотреби със защитени територии и т.н. Това са полезни активностти, но изискват усилия извън ежедневното.

Ако в момента нямате енергия, време, възможност да се включите в такива еко-проекти, пак може да имате активна позиция, с малките неща, които правите и не правите в ежедневието.

Винаги съм вярвала, че дори и дребните усилия имат значение, защото са достъпни и при множество, което полага такива усилия, ефектът ще бъде наистина значим.

Отношение на опазване на околната среда в ежедневието

Подаръчни опаковки

За рождения ден, за коледа, за друг празник, опаковаме подаръци. Изглеждат чудесно, радват ни няколко дни под елхата или няколко минути, докато разопаковаме пакета. След това по-често опаковката отива на боклука. От какво е направена цветната опаковка? Хартия от дървета, които ако не са били изсечени, са щели да ни осигуряват по-чист въздух. Найлоново фолио, което ще отлежава дълго време, а при определени ветрени условия ще стигне река, море, океан, гора…Решение: аз вече не опаковам подаръците и непременно разказвам защо. Никога не знаеш, на някой може да му се стори логично твоето обяснение и последва примера ти.

Найлонови торбички в магазина

Сещате ли се онези рула с найлончета, от които може да си откъснете във всеки хипермаркет, за да си сложите плодовете и зеленчуците. Какво се случва след това с тези пликчета…По-удобно е може би за касиерите да разделите всички неща в отделни торбички, но имате право и да сложите нещата в една. Решение: да използваме минимум торбички. Да си носим пазарска торба, от това по-лесно няма. Помня едно време как дядо ми се връщаше от пазар с две торби ушити от баба ми. Ако не можем да шием, продават се на много места.

Десерти с опаковки

Опаковките на кексчета, вафли, бисквити, сладки….Решение: приготвените у дома неща нямат опаковка. Някога бабите и майките ни приготвяха десерти у дома и не помня да съм била недоволна, нито днес се чувствам ощететена от този факт.

Бутилирана вода

Какво правим с шишетата от минерална вода? Хвърляме ги на боклука. Решение: да си носим свое шише, което вкъщи да пълним с вода.

Чашки, чинийки и купички за еднократна употреба

Случи ми се тези дни, ядох два дни поред сладолед на улицата и при условие, че можех да избера фунийка или пластамсова купичака, избрах второто, защото не обичам много фунийки. Решения: избирайте фунийка; седнете някъде, където ще ви сервират в стъклена купичка; направете си домашен сладолед.

Консуматорско мислене

Да се преборим с консуматора в себе си.

Трупането на вещи и дрехи, често е резултат именно на странен консуматорски инстинк.

Схемата сигурно ви е позната: “Я колко е хубаво, много искам да го притежавам, имам едно такова, но то вече е малко старо, или малко ми е поомръзнало…”. Колкото повече се поддаваме на този инстинкт, толкова повече стимулираме производството на разни неща. В производството се използват огромни количества природни ресурси. Решение: Да се питаме по-често: “Трябва ли ми наистина още една тениска, трябва ли ми наистина още един сервиз с чинии, трябват ли ми наистина още няколко прахосъбирачки?”

Със сигурност има още дребни неща, които могат да станат част от съзнателната ни ежедневна грижа за природата. Но дори две-три да възприеме човек, пак е успех.

Положителни примери

Важно е да се говори за положителните примери, защото те са основа за развиване на нов начин на мислене. Някой го прави, значи може и друг, значи мога и аз…

Вярвам, че тези положителни примери ще придадат един позитивен финал на статията. А вие разкажете за тях, като стигнат до ушите на подходящия човек може да се случи промяна.

  • Новият стадион на английския футболен отбор Тотнъм ще изключи всякаква пластмасова или друга посуда за еднократна употреба. За тази борба със замърсяването от пластамсови отпадъци, може да прочетете тук: http://www.climateactionprogramme.org
  • Хранителни магазини, без пластамсови опаковки. Те се развиват в две течения:

– заместване на пластамасовите опаковки с биоразградими;

– носене на собствени контейнери, които пълниш с продукта, който искаш да закупиш.

  • В някои специализирани издания има много статии с положителни примери за практики изразяващи мисъл към околната среда.

Ако след тази статия ви засърбяха пръстите да споделите вашия подход на опазване на околната среда или хубав пример, пишете в коментарите. 🙂

Други статии, които засягат връзката ни с природата:

“Дърветата – мълчаливи участници в кръговрата на живота”

“Растенията какво знаем и какво не знаем за тях – как да общуваме с техния свят”

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.