Екскурзия до о-в Тасос – древният град Филипи

При организираната екскурзия до о-в Тасос по маршрута имаше няколко спирки: древният град Филипи, Кавала, пещерата Алистрати.

Древният град Филипи

Ден първи на екскурзията ни до Тасос. Първа туристически спирка – Гърция, източна Македония, югоизточната част на равнината Драма – руините на древния град Филипи. В археологическия комплекс се намира и Археологическият музей Филипи.

История

Първоначално при основаването на града през 360/359 г. пр. Хр. от колонисти от о-в Тасос, името на града било Кринидес.

“Скоро след основаването Кринидес бил заплашен от Траките (365г. пр. Хр.). Жителите се обърнали към цар Филип II Македонски за помощ. Виждайки икономическият и стратегическият потенциал на мястото, Филип завоювал, подсилил и преименувал на свое име града.

Елинистичен Филипи имал защитна стена, театър, няколко обществени сгради и частни домове.”

www.odysseus.culture.gr

42 г. пр. Хр. Филипи губи биктката с Римската империя (император Октавиан) и става римска колония. Като такава градът се развива във финансов, административен и артистичен център.

“Друго важно събитие, което остава в историята на града век по-късно. Свети Павел създава първата Християнсла църква в Европа на земите на Филипи през 49/50 г. сл. Хр. ….”

www.odysseus.culture.gr

През 14в. изоставен след нашествието на Османската империя.

Ако историята ви е интересна, по-подробна информация за различните периоди в историята на града може да прочетете тук:

www.odysseus.culture.gr
www.ancient.eu/Philippi/

Археологическият комплекс

Археологическият комплекс е доста обширен. В него може да видите амфитеатър, базиликата и други руини. На места има информативни табла кое какво е, откога датира и т.н.

Входната такса беше 6 евро, цената включва разходката из комплекса и посещението на музея.

Екскурзоводът от бг, ни беше дал на разположение 30 минути за разглеждане, които с голямо съжаление установихме, че са крайно недостатъчни.

Ако на човек му е интересно да разбере за нещата които вижда, ще са достатъчни може би час и половина/ два.

За 30 минути можеш просто да претичаш набързо покрай каменните руини, да обходиш с бърза крачка залите на музея и толкова.

Пък за снимане, то беше разрешено, времето изобщо не стига.

Археологическият музей Филипи

Взех си брошура от музея и после четох информацията в нея.
Тази информация, обаче би била полезна на място. В няколко абзаца е описан планът на музея – кои зали какви предмети съдържат.

“Археологическия музей Филипи е построен през 1960г, по план на архитектите И.Д. Триянтафилидис и Д. Фатурос, в полите на археологическата площадка на Филипи. Първоначално бил конструиран за “склад”.

Целта му била да отговори на нуждите от съхранение и запазване на намерените в периода 1914г-1937г. от Френското археологическо училище в Атина археологически предмети и от разкопките направени от Гръцката археологическа служба, Археологическото общество и Солунския университет Аристотел в периода от края на II-та световна война до днес.

В действителност от 1963г до 1992г, той функционира като малък археологически музей.”

От брошурата на музея

В периода 2006г – 2009г, музеят е реиновиран. В наши дни:

“Сградата има изложбени зали разположени на две нива. Там са поместени като постоянни експонати находки от древния град.

Първото ниво (380кв.м.) заема целия приземен етаж, второто ниво заема горния етаж на сградата. Изложбата от антики е разделена хронологично.”

От брошурата на музея

Без да съм голям почитател на археологическите разкопки, мога да кажа, че археологическия комплекс на древния град Филипи ми беше интересен.

Още за пътуването до о-в Тасос

“Остров Тасос – зеленият рай”

“Панорамна обиколка на остров Тасос”

Галерия

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.