Остров Тасос – зеленият рай

Тази година явно ми потръгна да посещавам места, до които съм планирала отида още преди време. През март се самоорганизирахме на пътешествие до Сливен, а по Великден си избрахме автобусна екскурзия до о-в Тасос.

“Изумруденият остров”

О-в Тасос днес носи прозвището “Изумрудения остров”, заради буйната растителност, която покрива целия остров.

“Планината на острова е покрита с гори от средиземноморски калабрийски бор, а по-ниско по склоновете и в подножието – от кипарискедърчинар (платан), елалипадрян, сладък и див кестен, паламудов дъб, ягодово дърво (Кумарка) с ярко цветни вкусни плодове, и вечнозелени храсти. Тесните крайбрежни низини са заети от маслинови градини, а по бреговете растат смокининаровепрасковилозяолеандри.”

/bg.wikipedia.org/

За мое най-голямо удоволствие и хотел “Артемис”, където бяхме настанени е разположен всред прекрасна горичка от борове. Дърветата стигат до самия бряг. На места тънка ивица пясък или камъни отделят дърветата от водата.

При автобусната обиколка на острова, която направихме следващия ден, се наслаждавах на пътя и гледките. Пътят се виеше между хълмове покрити с борове и маслинови дръвчета. Някои маслини по размера на стволовете им, оценихме на вековни. 

По-късно при посещението на традиционна фабрика за производство на зехтин ни показаха снимка на маслиново дърво на повече от 3000 години, което все още дава плодове. Хилядолетникът се намира на о-в Крит. Вековните и хилядолетните дървета са ми слабост, затова в мен се породи желание за посещение и на о-в Крит.

Терасата на нашата стая гледаше към задния двор на хотелския комплекс. Виждах няколко прекрасни дървета, които се оцветяваха в мека топла светлина при изгрева на слънцето. Наистина толкова зелено място освен в планината отдавна не бях виждала.

Разположение

Хотел “Артемис” се намира в края на селцето Скала принос. Това е второто пристанище, което посреща фериботи на Тасос. Маршрутът на тези ферибот тръгва от Кавала.

О-в Тасос е разположен в северната част на Егейско море. Административно принадлежи към окръг Кавала. Площта, която заема е около 380 кв.м.

До островът може да се стигне с ферибот по два маршрута, Керамоти-Лименас, за около 3-40мин и от Кавала-Скала принос за около 2 часа. Ориентировъчно разписание и цени може да намерите в сайта – http://www.go-thassos.gr/thassos-ferry-schedules-prices. Пак на същото място може да намерите полезна информация за населените места и плажовете на острова http://www.go-thassos.gr/about-thassos/places.

Богатства

Освен богат на обширни зелени площи, остров Тасос е популярен и с находищата на бял мрамор. Износът на този материал заема основен дял в икономиката на острова. Производството на зехтин и мед също са важна част. От 1960г започва да разцъфтява и туризмът, но в сравнение с други гръцки острови е малко по-слабо развит.

История

В древни времена, островът е наричан “Атина на севера.”

Заради природните богатства и и стратегическото си разположение, той често е бил цел на завоюване от водещите сили на древния свят. Атиняните, Спартанците, Персите и Римляните се възползвали, при всяка възможност за завладяване.

Едно от местата, които човек може да посети, за да научи повече за историческото развитие на острова още от древността, е Архиеологическият музей в град Тасос. Град Тасос наричан също Лименас (от Тасос лименас). Днес Лименас се счита за столица на острова. Множество останки в различни части на града потвърждават, че този пристанищен град е бил главен още в древността.

Мит за името на острова и други

Най-често разказваната легенда е за случайното откриване на острова от Тасос, син или внук на финикийския крал Агенор. Зевс отвлякъл Европа, единствената дъщеря на цар Агенор и я отвел на о-в Крит. Царят изпратил своите синове да я търсят. По време на търсенето Тасос попаднал на “Изумруденият остров” и бил омагьосан от климата и зеленината на мястото. Решил да се засели там. Старогръцкият историк Херодот, твърди, че от този момент островът бил наречен на името на Агеноровия наследник Тасос.

Ако човек потърси, ще попадне и на други интересни легенди. За виното на Посейдон, от там за най-хубавото вино в древния свят – произвеждано на о-в Тасос, за сирените, които обитавали бреговете на острова и т.н.

Галерия

Останалите статии за пътуването до остров Тасос

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.