Скрита в мъгла, назад в историята – Жеравна – Мартенско пътуване 2018, част 8

Жеравна къде си?

Мъглата край Жеравна беше гъста пелена, която скриваше всичко наоколо. Пак с помощта на google картата и опцията да ни засича къде сме, успяхме да стигнем до родната къща на Йордан Йовквов, днес къща-музей.

Входът в понеделник в музеите в Жеравна, и някои в Котел се оказа, че е свободен. В къщата-музей “Йордан Йовков” поискахме някой да ни разкаже. Цената за беседата беше 5 лв.

Рожденият дом на Йовков представлява едноетажна сграда разположена, по моите представи, в не много широк двор. Самата къща има две стаи. В едната стая ни направи впечатление наличието на олтар с кандило. Разбрахме, че в Жеравна във всяка къща имало такива.

За Йовков и Жеравна

От беседата, научихме, че Йовков произлиза от относително бедно семейство. Бил е петото от шест деца. Бащата е прекарвал дълги периоди в Добруджа като овчар и майката се е справяла сама с грижите за шестте деца. Йовков бил на 17 години, когато семейството напуска Жеравна. След това той никога повече не се завръща там. Какви са причините не става ясно и затова днес съществуват различни версии.

Жената, която ни разказваше каза, че в същия период много други семейства, гонени от недоимък, са напуснали Жеравна.

За да забележим разликата между по-скромния дом на Йовковото семейство и дома на по-богатите жители на Жеравна, тя ни препоръча да минем и през къщата-музей “Сава Филаретов”. Родът на Филаретов бил заможен и това личало в дома им.

По-късно, докато пътувахме към София, прочетохме за Йовков в bg.wikipedia.org, статията е хубава. Тя допълни чутото на беседата. Беше ни интересно да се запознаем с личността на Йовков през тази биографична перспектива.

Когато на 3 март пътувахме от София към Сливен, слушахме радио. В предаването гостуваха млади писатели, които участват в проект “Писател назаем”.

Едната от гостенките, спомена именно за този недостатък на начина, по-който популярните български автори се представят на децата – сухо и без да се засягат аспекти от техния личен, много пъти, доста вълнуващ живот. Биографията на личността е нещо, което участва в логиката на самите произведения, но тази нишка не се проследява в учебния план.

Къщата-музей “Сава Филаретов”

Посетихме и къщата-музей “Сава Филаретов”. Сградата беше двуетажна, това е типично за по-заможните домове. В гостната имаше повече предмети, а олтарът беше по-голям и с интересни оранменти.

Самият Сава Филаретов, прочетохме от таблата в музея, бил добре образован възрожденец, уважаван като отличен педагог. Взимал е активно участие в просветните дейности през Възраждането. Негова съпруга била Йорданка Филаретова. Тя също била социално ангажирана с просветната работа в този период. Подпомагала и национално-освобителните движения в страната.

Към София

Въпреки мъглата, от Котел и Жеравна си тръгнахме удовлетворени. Бяхме се докоснали до нещо, което мъглата не успя да скрие – историята, духа, характера на миналите времена.

По пътя към София, пак на места имаше мъгла, валя ни дъжд, но това е – “мартенско пътуване”. 🙂

Снимки от Жеравна и Котел може да видите в Галерията тук.

Други статии за мартенското ни пътуване:

“Пътуване из родния край за националния празник – Мартенско пътуване 2018, част 1”

“Карлово – топлината на Балкана, мартенска пролет – Мартенско пътуване 2018, част 2”

“Казанлък – кратка разходка сред реки от топящ се сняг – Мартенско пътуване 2018, част 3”

“Сливен – настаняване и кратка следобедна  разходка –  Мартенско пътуване 2018, част 4″

“Красотата на местността “Карандила”. Необикновено возене с лифт извън времето и пространство – Мартенско пътуване 2018, част 5″

“Разходки сред природните забележителности на Сливен – местността “Долапите” – Мартенско пътуване 2018, част 6″

“Котел – сива тъжна песен в мъглата – Мартенско пътуване 2018, част 7”

“Скрита в мъгла, назад в историята – Жеравна – Мартенско пътуване 2018, част 8”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.