човек
Размисли от деня

От себе си към себе, какво е да си успешен, свободен, удовлетворен човек

Ако не сте в особено настроение, следващите редове, ще се окажат може би твърде абстрактни, даже неясни.

Макар да съм голям привърженик на точните и разбираеми думи, тук си позволявам чувствата да се провират между фразите без да постигнат най-ясен израз.

Какво означава да бъдеш:

  • успешен човек;
  • свободен човек;
  • удовлетворен човек?

Успешен:

Да постигнеш просперитет в материален, социален и в духовен аспект!

В материален. Някой ще каже: “Това е да имаш собствен дом – къща/ апартамент, кола, стабилен доход, който ти позволява да посещаваш интересни места. Да пътуваш дори и до далечни дестинации и то за удоволствие.” Друг ще каже друго.

В социален. Според по-широкото обществено разбиране, това е да създадеш семейство, поне едно-две деца. Да си спечелиш приятели. Приятели, с които пътуваш през ваканциите на морето и се събираш на по-големи чествания. Да бъдеш канен гост на разни партита, като оценка, че си симпатична компания. Да не си саможив. 🙂

Духовен. Да не се впечатляваш от понякога нелепото творчество на света около теб и този в теб (собствения ти ум и емоции). Да си казваш “Да, да знам”, но да не губиш своя център за повече от 5 секунди. 🙂

Свободен:

Означава да не следваш външни формули за “успешен”, да живееш според своя рецепта. Толкова е лесно да се проумее, а толкова трудно да се постигне.

Свободата не идва, когато живееш в независима свободна държава. И тази форма на политически и социални свободи е важна, но без вътрешната свобода, пътят не е извървян.

Удовлетворен:

Да се усмихваш повече вътрешно, отколкото въшно. Външното усмихване може да е, за да прикриеш голяма вътрешна празнота. От кого я криеш? От другите, но и от себе си.

Да не търсиш непрекъснато в живота си изрази на своето щастие. Да нямаш необходимост да си доказваш, отново и отново, че има все пак неща, заради които се чувстваш щастлив.

Кой е пътят да постигнеш успех, свобода и удовлетвореност?

Пътища са начертани много, избираш един и тръгваш. Проблемът е, че лесно се отказваме хората и почивките са по-дълги, отколкото същинското пътуване.

Администратор и автор на съдържанието в блога "Палитра на ежедневното"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.