Из Родопите (част 1) – уж за три, четири дни, а стана седмица

Характерът на местата

Дърветата са дървета, скалите са скали, реките – реки, полята – поля, но навсякъде се съчетават по своеобразен начин и като се смесят с нещо друго невидимо, енергия, ето ти многообразието на местата.

Всяка планина, всяко градче, селище има свой собствен дух. В моята листа няма по-красиви или по-малко красиви планини. Но определено там стоят подредени: по-близки и по-далечни като усещане.

От планините у нас, които съм посещавала най-мека и най-уютна ми е Родопите. Сред горите и полята на Родопите ми е хубаво, домашно, топло на сърцето.

Спонтанно

Това лято през един вторник, без предварително планиране и проучване, стегнахме малък багаж с намерение да отскочим за 3-4 дни до този китен край. Останахме цяла седмица, не ни се тръгваше. Влади поглеждаше картата, харесваше разни забележителности и отивахме там.

Изгреви и залези в Крибул

РодопитеПървите няколко дни нощувахме в село Крибул.

Изгревите и залезите, които опитвах да уловя с фотоапарата от там бяха зашеметяващи. Снимките ми не успяха да съберат тази магия, но като затворя очи и сега пред мен се ширват просторните хълмове оцветени в различни нюанси на синьото, небето в оранж при залез и меко розово в ранния изгрев…и думите не могат да ги нарисуват.

Ковачевица – архитектурен резерват

родопите

Посетихме за няколко часова разходка село Ковачевица. Пътят към него също е с прекрасни гледки. Самото село е архитектурен резерват, като Мелник и Копривщица и всички къщи са в един стил. Над селото има път, някога е бил асфалтиран сега е доста разбит и затова поехме пеша. Никой друг не минаваше по него и разходката там беше потапяне в пълно спокойствие.

В Доспат и околността

родопите
Минахме през Доспат и неговия нов парк на чешмите. Опънахме палатка на язовир Доспат за една нощ. Разходихме се до Дявлоската екопътека. Изкачихме се до “Орлово око” по билото, където нямаше пътека :-).

 Връх Виденица

Предния ден преди да заминем се покатерихме на връх Виденица от село Буйново. Това се оказа един малко по-приключенски край на нашето Родопско пътешествие.

За отделните места може да прочете и да видите снимки в останалите статии.

Още статии от това пътешествие:

Село Крибул, едно живо село – из Родопите (част 2)

Село Ковачевица, където времето е спряло – из Родопите (част 3)

Град Доспат и язовира – из Родопите (част 4)

Адреналинови разходки – Дяволската екопътека и “Орлово око” – из Родопите (част 5)

До връх Виденица от село Буйново – из Родопите (част 6)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.