Устието на река Струма

Река Струма

При юлската почивка в Аспровалта, два пъти посетихме устието на река Струма.

Реката се влива в Егейско море. След като пресича границата в Гърция тече малко повече от 100км. Река Струма извира от Витоша. Към границата реката красиво се вие и на места приближава основния път.

В статии, които намерих за реката, точните цифри за нейната дължина имат леки вариации, затова няма да се спирам на конкретни числа 🙂

Устието е много живописно. Често посещавано е от рибари. Сред тръстиката има малки скрити кейчета, където пристигат или отплават неголеми рибарски лодки.

При второто посещение видяхме и доста въдичари на брега. При устието има островче, на брега, на което бяха кацнали множество чайки. Имаше и други видове птици, но не ги познавам като вид.

В Гърция, Струма я наричат Стримонас, а по нейното име залива, където тя се влива в морето – Стримоникос колпос. Понякога се посочва и името Колпос Орфану.

Ако сте наблизо препоръчвам за посещение. Природата е красива. На брега пясъчната ивица е много тясна, не сме плажували там.

Плажовете Офриниу

Първия път, когато минахме край устието на р. Струма, пътувахме към едни хубави дълги плажове – Офриниу. Тази пясъчна ивица често се посещава от благоевградчани през уикендите, защото е много близо. Според google разстоянието е само 191 км.

Ние отидохме през седмицата и останалите хора на плажа се брояха на пръстите на ръцете. Спокойствието беше сюрреалистично, а времето – спряло.

Втория път минахме покрай устието, защото исках да поснимам малко, а пътят ни беше към Серес и отклонението не е голямо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.