Разходки в околността на Аспровалта – езерото Волви, Нимфопетра и Ставрос

Снимките към разходките ни от тези ден може да видите в галерията “Разходки в околностите на Аспровалта”

Една от разходките, които си направихме през ваканцията в Аспровалта беше до езерото Волви. За него споменах вече в статията “На почивка като на почивка, морска ваканция в Аспровалта”. На идване към Аспровалта го видяхме от магистралата водеща към Кавала, а при разходката го обиколихме цялото, минавайки край близък до него селски път.

Езерото Волви

Текстът, който следва е превод от информационно табло, което беше поставено в Микри Волви, крайбрежно селце. Всички птици, които позираха кротко и снимах и които пропуснах да заснема, защото не съм баш майстор и докато се накумя излетяха, бяха там в Мирки Волви.

“На северния бряг на езеро Волви се намират две живописни селца: Микри (малко) Волви и Мегали (голямо) Волви. Противно на това, което казват имената им, Микри Волви е по-населено и голямо, в сравнение с Мегали Волви.

Благословени от елемента вода в езерото, но и от изключително плодородната почва на околните земи, местните живеят почти изцяло от своята дейност – рибарство и селско стопанство.

В езерото Волви са описани 29 вида риба, като например Алоса (македонска херинга) и Alburnus vistonicus, които са ендемични (характерни) за езерото видове и не се срещат никъде другаде по света. По тази причина всяко лято в Микри Волви се организира празник на Алоса (македонска херинга). На хълма зад Микри Волви в дивата маслинова гора, се намират останките на маслинов комплекс от 1325 г. Познат е като Тцимиларион.

По време на турското владичество, Бесикия, както са се наричали тогава двете селища са наброявали население от 5 000 човека. Днес, то не надвишава 700.

Посетителите мога да се разходят по бреговете на езерото да опитат прясна езерна риба…

Езерото Волви принадлежи към А защитена зона на Националния парк на езерата Корони  и Волви, и Македонския храм, а околната област е включена към екологичната мрежа Натура 2000 за опазване на дивата фауна и флора.”

Докато обикаляхме езерото, случайно попаднахме и имахме възможност да спрем и да разгледаме Нимфопетра – парк с чудновати скали.

Нимфопетра – чудните скали

В информационната табела на парка се казва: “Паркът Нимфопетра се намира на север от езеро Волви. То е идеално място за почивка, приема хиляди посетители през цялата година. Състои се от особени геоложки образувания, които са признати за паметник на природата. Научното обяснение на изправените варовикови скали, в Нимфопетра буди интензивна геологична дейност в областта през геологичната еволюция. Материалът, от който са изградени чудните скали се нарича травертин (шуплест варовик). Той принадлежи към утаечните скали, които са формирани от отлагане или утаяване на материали, които са били разрушени или разтворени в течност чрез някакво средство (въздух или вода) и последващото слепване на материалите, които са отложени заедно.

Според фолклорната традиция, Нимфопетра била група ловци, които докато търсели плячка, попаднали на горски нимфи, които се къпели в кристално чиста вода на извор. Легендата гласи, че изправените скали са ловците, които били вкаменени от богинята Артемис, защото тя им се разгневила за неуместното им поведение.

Друга легенда смята скалите за сватбена процесия, която съпровождала бъдещите младоженци към църквата. Младоженката, обзета от алчност, взела всички неща от къщата на майка си и я опразнила напълно. По пътя се сетила, че забравила вретеното до колелото и изпратила хора да го вземат. Гневът на майката се превърнал в проклятие и младоженката и сватбарите станали скали.”

Ставрос

Последната спирка преди да се върнем към Аспровалта беше селцето Ставрос, разположено в подножието на планината Коляни. То си има пристанище с малки корабчета и рибарски лодки. Там обиколихме съвсем малко, но ни се видя доста по-пълно с хора. Сравнихме видяното при разходката ни през май 2016г, когато бяхме отседнали в Неа Врасна.

В следобедните часове на кея беше пълно с рибари.

Предимството и на това селце е, че има много дълга плажна ивица. Тази част, която е малко по-отдалечена от центъра е доста широка и приятна.  Зад плажовете на Ставрос съвсем близо са се издигнали зелени хълмове и е много красиво. Морското селце виждаме в далечината всеки ден, когато плажуваме в Аспровалта.

Другите статии за почивката в Аспровалта:

“На почивка като на почивка, морска ваканция в Аспровалта”

“Ваканция в Аспровалта с престой в “Гатос – студия и апартаменти””

“Шарената черга на Аспровалта – колорит на мястото, нещата за които ще си разказваме”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.