Разходка на Витоша в неделя – мисия възможна – до хижа “Кумата”

Възможно ли е да избегнеш навалицата и в неделен ден?

Обикновено предпочитаме разходките на Витоша през седмицата в работен ден, защото има по-малко хора. Вярно половин туристи сме, защото удобно с колата се качваме до някъде, но пък иначе няма да успеем да се върнем до обяд. Следобед през седмицата имам курсове.

Възможно ли е обаче да избегнеш навалицата и в неделен ден? Оказа се, че да. Просто трябва да станеш по-рано Така направихме. Тръгнахме сутринта в 8:00ч. минахме през магазина да вземем нещо за хапване и в 8:30ч оставихме колата на паркинга при “Златните мостове”. В този час освен нашата имаше само други две коли. После като се връщахме броя беше нараснал до около двайсе и идваха още.

До хижа “Кумата”

Нагоре по пътеката срещнахме общо трима човека. Минахме през Ветровала и после продължихме по павирания път, защото беше облачно, а пътеката под дърветата, по-хладна и доста усойна. На Ветровала имаше електронно рекламно табло, показваше 9°C.

Освен, че хора нямаше, за радост и коли почти не нарушаваха спокойствието. Подминаха ни само две-три и то чак при разклона за хижа “Кумата”.

От хижата има директна пътека надолу към “Златните мостове”, която ни отведе обратно за половин час, при това със спиране тук-там.

Пролетна Витоша, по-рядко съм посещавала и затова се впечатлих, колко много вода има. Отвсякъде се провират вадички, потоците са пенливи, а почвата на места подгизнала. По-нагоре покрай пътя си стояха преспи сняг, усмихваха се минзухари и видях една джанка с напъпили цветчета. Пилета всякакви, огласяваха с песните си наоколо.

Много приятна разходка. Избягваш навалицата в почивните дни и после като се прибереш и продължиш с делата си имаш усещането, че уикендът се е удължил с още един ден.

Ако умеете да ставате рано и имате нужда от презареждане, препоръчвам!

За други разходки на Витоша:

“Боянски водопад – горски оазис на една ръка разстояние от града”

“Неделна навалица по Панорамната пътеката от Бистрица до Железница – Алея “Галунка””

“Петъчно до Черни връх – впечатления”

“Моята разходка на Еньовден – вълшебствата на природата”

“Витоша, “Златните мостове” – хижа “Еделвайс” – хижа “Звездица””

“От Момина скала до хижа Камен дел”

ДПП Витоша – Туристически маршрути

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.