Румъния, Букурещ – вътрешни проблеми, любопитни факти и градски легенди

Намерих за недостатък, че местният екскурзовод седи най-отпред в автобуса, а ние бяхме много назад, така нямах никакъв шанс да задавам въпроси. Но ако имахме възможност да го питаме вероятно нямаше да успее да ни разкаже каквото си беше наумил. Затова информацията на места си попълвах от интернет.

Водата в града

В своето управление Чаушеско не е имал доверие на никого. Димо, нашият местен гид, ни разказа, че заради страх да не бъде отровен диктаторът е построил водопровод, който черпел вода от Дунав, защото тя била международен воден басейн.

Днес водата за Букурещ все още идва от Дунав. Качествата й никак не са добри и ни посъветваха да не пием чешмяна вода, а да си купуваме от магазина бутилирана. Сравнихме цената й с тази в България, в румънската столица е по-висока.

Димо се пошегува, че заради кризата с водата, бирата е по-евтина от бутилираната вода.

Защо днес не са направили нова водопроводна система не знам. Може би икономическата кризата не позволява. Каква вода пият местните също не разбрах.

Политика и икономика

Като говорим за икономическа криза, често Румъния и България се сравняват.

Цените на повечето от хранителните продукти там са като при нас. Градският транспорт обаче е по-евтин (билетът е равностоен на 0.80 лв.). Системата е с зареждане в карта на тази сума при пътуването.

Минималната заплата, проверих после, в Румъния е втората най-ниска в Европа. Ние сме първенците. Минималното възнаграждение през януари е било 275 евро, с обещание за повишаване. За сравнение у нас то е 235.20 евро.

РумънияРумънските политици, според Димо са също толкова безскрупулни, колкото българските, а правосъдната система също така пропусклива.

Даде ни за пример, няколко случая, в които министри и други управници са присвоявали държавни средства.

Присъдата им била няколко години лишаване от свобода, но откраднатите пари им ги оставяли. Според Димо, обаче и от затвора същите политици се ползвали с неограничени възможности да въртят бизнес делата си със същите придобити с измама средства.

Така след 5-6 години, съответния политик излиза от затвора, но не започва от нулата, а отива на пътешествие като един богат човек.

Опожареният град

В автобуса местният екскурзовод ни спомена и за Големия пожар, разрушил огромна част от централните части на града.

На 23 март 1847 г. започва пожар, който много бързо се разраства. Повечето сгради по онова време били дървени, уличките по между им тесни и това позволило на огъня лесно да се разнесе. Изгорели са хиляди жилищни и обществени сгради, търговските улици, църкви. След тази голяма трагедия за града е взето решение новите здания да се правят само от камък.

След Големия пожар, се построяват сградите, които днес дават облик на Букурещ, заради който някои го наричат “Малкия Париж”.

При панормната разходка с автобус минахме и покрай куп други забележителности – предимно сгради, но също парка Херастрау (най-големия столичен парк), площади, улици и т.н.

“Погледнете вдясно…, погледнете вляво…” – и аз се чудя записки ли да водя, да погледна ли 🙂 Полза от подробното изреждане на видените неща, ако липсват снимки, май няма, затова ще го пропусна.

Градски легенди и факти

Няколко факта, които запомних от общите разкази:

Жената на Чаушеско – Елена, не се славела с блестящ ум, но ѝ написали учебник по атомна физика, за да сложи под него името си като автор. Забавният момент в цялата история бил, че тя настояла да се прибавят цветни картинки в него, че иначе изглеждал скучен. Според Димо това вероятно е единственият труд по атомна физика с 20 цветни илюстрации в него. 🙂

В гетата, където живее предимно ромско малцинство, ако се позвъни на спешна помощ, отива само линейка, защото за полицията там е опасно. 🙂

Някои улици в Букурещ, носят името “Плевня” на град Плевен, в чест на боевете, при които там са паднали много румънски войници.

Димо спомена и братята Христо и Евлоги Георгиеви и понеже нямам отбелязани записки за какво, си прочетох после. “Евлоги и Христо Георгиеви са погребани в гробището Белу в Букурещ, Румъния, а гробницата им е призната за архитектурен паметник от румънската държава.” (bg.wikipedia

Като се движиш пеша из центъра трябва много, много да внимаваш, защото джебчиите се движат невидими край теб.

Други общи наблюдения

Букурещ предлага свободни колела за наемане. На няколко места видяхме велосипеди. Зачудих се дали съм виждала в София?

Старият град, всъщност не изглеждаше чак толкова стар. Повечето здания са високи на по няколко етажа.

Хората…Вероятно ако не бях снимала толкова сгради и бях притихнала на някоя пейка да наблюдавам минувачите, щях да мога да разкажа повече.

След пешеходната разходка, която си направихме сами, се върнахме в хотела. На следващия ден след закуска потеглихме за Синая.

Снимките от Букурещ, може да намерите в галерията.

Още за пътуването до Румъния:

“Денят се познава от сутринта, пътуването от чувството в началото: София – Букурещ”

“Панорамна обиколка с автобус из широкия център на Букурещ, после пешеходно опознаване на близкия. Сгради, сгради и пак сгради (част 1)”

“Панорамна обиколка с автобус из широкия център на Букурещ – сгради, сгради и пак сгради (част 2)”

На гости при съседите – екскурзия до Румъния: Букурещ – Синая – Бран -Брашов”

“Синая в полите на Карпатите – замъци и крале”

“Манастирът Синая – ядрото, от което се е развил градът”

“Бран и Брашов – последни спирки от екскурзията в Румъния”

2 Comments

  1. Здравейте, имате ли информация за местен екскурзовод в Букурещ? Желаем да наемем такъв за 30 или 31.03! Благодаря предварително!

    • Здравейте Цветелина,
      за жалост нямам координати на такъв. Екскурзоводът, който ни разходи беше нает от компанията, с която пътувахме “Бохемия”. Казваше се Димо и бих го препоръчала, но нямам нргови контакти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.