Панорамна обиколка с автобус из широкия център на Букурещ – сгради и пак сгради (част 2)

След краткото пешеходно начало при посещението на Патриаршеския комплекс, се върнахме в автобуса и минавайки покрай разни здания тукашният екскурзовод, Димо ни разказваше…

Любов към Париж – архитектурата

Той ни обърна внимание, че архитектурата в Букурещ е силно повлияна от тенденциите в Париж. Докато в България, в началото на 19 в. използвали Виена като модел, в Букурещ поканили френски архитекти и от там приликите. Някои наричат Букурещ “Малкия Париж” или “Париж на Балканите”.

Минахме с автобуса по улица с множество сгради във френски стил, строени 19 в.

Румънската столица си има също и Триумфална Арка. Някога е била дървена.

“Триумфалната арка в Букурещ в началото била скромен паметник, направен от дърво, изграден през 1878г, след Войната за освобождение, за да бележи победния марш на 8 октомври същата година.” (“Bucharest Arch of triumph”) Във времето арката е била променяна няколко пъти. Днес монументът е направен от камък.

Закон за запазване на сградите с културна значимост

Докато минавахме пo улицата с хубави сгради от 19 в. Димо ни разказа как през 2004 г. върнали правото на собствениците на тези къщи да правят с тях каквото искат. Собствениците планирали да бутнат сградите и на тяхно място да строят по-големи и модерни неща, от които да печелят.

През 2007 г. обаче община Букурещ се противопоставила. Бил приет нов закон, с който се забранява на собствениците да разрушават външния вид на своята собственост. Къщите били обявени за културен паметник и така били запазени. Притежателите на тези домове можело да ги използват, както и за каквото пожелаят, но екстериора трябвало да се запази.

Наследстовото на Чаушеско

Николае Чаушеско, според някои, бил диктатор от величината на Сталин. В своята амбиция да постигне могъщество е потъпквал многократно човешките права.

През 1989 г. е осъден на смърт и присъдата е изпълнена бързо в казарма в Търговище.

По негово време са започнали строежи на няколко огромни здания, които са имали за цел да внушават величие. Това е била само едно от посоките, които диктаторът е следвал в своята амбиция да възвърне образа на “Велика Румъния”.

сградиСред тези сгради, най-популярна разбира се е новият парламент (Дворецът на парламента). Неговото строителство започва през 1984 г. продължило и след смъртта на Чаушеско. В момента това е най-голямата обществена сграда в света.

Старият парламент е бил при Патриаршеската църква както споменах в предишната статия. Според нашия екскурзовод, отвътре новият Дворец на парламента все още не е напълно завършен.

Интересни факти за Двореца на парламента може да намерите тук: “Дворецът на парламента – 13 любопитни факта”

Впечатление ми направи и размера на търговския център (мол) до моста на река Дъмбовица. До 1989 г. това бил Букурещкият кореком, в който можело да пазаруват само чужденци. Като сграда само за чужденци, големичка ми се стори.

Високият хотел Интерконтинентал се намира до ректората и операта. Той също бил със специален статус по времето на Чаушеско. Там можели да отсядат само гости от чужбина и то по-специално, които са дошли по покана на държавния глава.

Библиотека

Румъния
Националната библиотека

Строителството на нова сграда на Националната библиотека в Букурещ започнало още през 1986 г. След падането на режима на Чаушеско известно време строежът бил замразен. През 2009 г. е възобновен и завършен през 2011 г. Сградата цялата е облечена в стъкло и си играе красиво със слънцето и отражението на река Дъмбовица.

Днес библиотеката е много модерна, с богата колекция от заглавия и старинни географски карти.

Късно следобед, когато вече пешеходно минахме край нея, видяхме че отпред, пред централния вход има множество от хора. Оказа се, че се провежда панаир на астрономията. Бяха извадени няколко телескопа и хората се редяха на опашки да надзърнат към звездите.

Още за пътуването до Румъния:

“Денят се познава от сутринта, пътуването от чувството в началото: София – Букурещ”

“Панорамна обиколка с автобус из широкия център на Букурещ, после пешеходно опознаване на близкия. Сгради, сгради и пак сгради (част 1)”

“Румъния, Букурещ – вътрешни проблеми, любопитни факти и градски легенди”

“На гости при съседите – екскурзия до Румъния: Букурещ – Синая – Бран -Брашов”

“Синая в полите на Карпатите – замъци и крале”

“Манастирът Синая – ядрото, от което се е развил градът”

“Бран и Брашов – последни спирки от екскурзията в Румъния”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.