Панорамна обиколка с автобус из широкия център на Букурещ, после пешеходно опознаване на близкия. Сгради, сгради и пак сгради (част 1)

Букурещ е столица на Румъния от 18 в, както писах в предната статия. Там съм преразказала и една от легендите за възникването на града.

В Букурещ не губихме време за настаняване в хотела, срещнахме се направо с Димо, нашия местен екскурзовод.

Обиколката и автобусната, и пешеходната бяха разглеждане най-вече и само на сгради. Хубавия парк, който видяхме от автобуса, пеша беше далеч от нашия хотел и не стигнахме до него.

Патриаршеският комплекс на хълма

Димо първо ни заведе по една уличка нагоре до хълмчето, където е патриаршеския комплекс. В него е включена църква с размерите горе долу на “Свети Седмочисленици” в София.

Това е Патриаршеската катедрала “Св Константин и Елена”. Тя била построена през 1656-1658 г. по желание на Константин Шербан Басараб на мястото на по-стар дървен храм. В църквата се пазят мощите на Димитър Басарбовски, за които имаше легенда как са попаднали и останали там, но не запомних.

После четох в интернет в разни православни сайтове да търся легендата. Така попаднах на изброени многобройни случаи на изцеления на вярващи, докоснали се до светите мощи. Като навсякъде. 🙂

Димо явно знаеше доста. Пък и ни разказваше на съвсем правилен български. В Сараево Милан ни говореше на босненски – “Обиколка на Сараево с местен екскурзовод”.

Макар този път поднесени на български език,  историческите факти бяха толкова много: имена, години, войни…,че ми се омешаха нещата 🙂

Свещите се палят отвън

Интересното за тази, а и за другите църкви в Румъния е, че свещите се палят не вътре, а отвън, при една малка постройка за свещи.

Като влязохме в храма, някои от групата скришом опитваха да снимат, защото по принцип има големи знаци, които забраняват снимките. Други бъбреха един с друг… С две думи нарушихме молитвите на няколко румънци, които бяха коленичили пред олтара. Това си беше цяло туристическо представление на Бай Ганювци 🙂

До самата църква има още няколко сгради. Едната беше резиденцията на румънския патриарх.

Другото здание, днес Патриаршески дворец, преди е било парламент. Сградата е освободена през 1997 г., когато парламентът се мести в новия Дворец на парламента и е подарена на Румънската православна църква. Днес това е Патриаршеският дворец.

По-по-най в духовния свят

В полите на хълмчето имаше 4 звезден хотел, собственост пак на православната църква. Димо ни разказа, че скоро имало скандал, защото там били направили и СПА. Може би има някакъв закон, който не го позволява. Не знам кой плаща заплатите на служителите в този хотел. Според местния гид на това място отсядали само по-висши духовници. Общо взето работата нещо като при нашите духовни служители с мерцедесите. 🙂

За да завърша темата за по-по-най в духовния свят, ще споделя и настоящия проект на Румънската православна църква.

Строи се нова безумно скъпа катедрала. Като стане готова туристите трябва да ахват като минат покрай внушителните ѝ размери. Катедралата вече има своята най-голяма камбана с нескромните 25 тона, 14 години гаранция и поне 400 години  живот. Направена е в Австрия. На камбаната е изобразен ликът на патриарха. Ако ви е интересно за новата катедрала може да прочетете в посочените най-долу линкове.

След кратко пешеходно начало се върнахме в автобуса и минавайки покрай разни здания Димо ни разказваше…

Данни за предварителните планове по строежа на новата катедрала тук и за новата камбана тук. 

Още за пътуването до Румъния:

“Денят се познава от сутринта, пътуването от чувството в началото: София – Букурещ”

“Панорамна обиколка с автобус из широкия център на Букурещ – сгради, сгради и пак сгради (част 2)”

“Румъния, Букурещ – вътрешни проблеми, любопитни факти и градски легенди”

На гости при съседите – екскурзия до Румъния: Букурещ – Синая – Бран -Брашов”

“Синая в полите на Карпатите – замъци и крале”

“Манастирът Синая – ядрото, от което се е развил градът”

“Бран и Брашов – последни спирки от екскурзията в Румъния”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.