Босненските пирамиди – пирамиди ли са? Не са ли? Ден 2 – пирамида на Слънцето

Интерпретацията на факти свързани с древната история на човечеството

Когато е минала дори година, понякога сами забрaвяме подробностите около някои случки. Губят ни се детайлите на събития, които са наши собствени преживявания.

Когато са минали векове, епохи, тогава как може да се каже кое е истина и кое не? Не обичам да чета хипотези за древни цивилизации, защото там ми се струва много мъглива материята.

Всичко е въпрос на интерпретация на малък набор от факти, с които хората разполагат.

Предпочитам насладата на настоящето.

Ден 2 – до пирамидата на Слънцето или връх Височица

Втория ден на екскурзията поехме на северозапад от Сараево към град Високо, където се намират Босненските пирамиди (сравнително ново открие, през 2005г).

Дали са пирамиди или не и до днес се водят бурни спорове. В интернет доминират сайтове със статии, които наричат откривателя на босненските пирамиди, професор Семир Османагич: псевдо-археолог, хитър бизнесмен и т.н.

Хипотезата на Османагич има и свои привърженици и работата по разкопаването на тунелите в пирамидите се случва, според думите на хора от неговия екип, изцяло от доброволци.

Преди години възвишенията, които днес са наречени пирамиди са носели различни имена (връх Височица например днес се обозначава с табели като пирамида на Слънцето). В последствие Османагич обявява, че това са пирамиди и ги нарича: пирамида на Слънцето (според него най-голямата и най-старата от всички пирамиди в света, от намерените до момента), пирамида на Луната, пирамида на Любовта, пирамида на Земята, пирамида на Дракона.

Функцията на пирамидите била да поддържа енергийното здраве на Земята. Босненските пирамиди били част от мрежата пирамиди намерени по целия свят в това число и египетските.

Инфромация за пирамидите по време на пътуването получихме от три източника:

Лекция на босненски

Като се изкачихме по едно било на хълмчето-пирамида на Слънцето водени от местен екскурзовод, той ни изнесе лекцията на босненски (бошняшки или сръбско-хърватски), превод нямахме. Босненският е близък до българския език и тук-там хващаш нещо, но за специализираната тематика на пирамидите не ми стигна да разбера много. Човекът спомена за начина, по който са подредени каменните блокове на пластове и в сходни размери, което предполагало намесата на човешка ръка.

В автобуса

После ни четоха в автобуса, един много дълъг и много сух текст съдържащ безброй числа и градуси. Те трябваше да служат за доказателства потвърждаващи, че това наистина са пирамиди. Тезата се опираше на разположението на пирамидата на Слънцето спрямо посоките на света. Щом била разположена именно така, тя била като разположение, като други пирамиди намерени в Египет и по света.

В тунелите
Каски има за всички, ама трудно се закрепваха на главата.

Когато бяхме в тунелите, друг гид ни разказа за различни изследвания, които обосновават твърдението, че това са пирамиди. Понеже аз не съм учен, не мога да кажа дали това са действителни факти или спекулации.

Младежът ни говори за: състава на почвата; наличието на въздух в тунелите без да има вентилациона система; измерените високи нива на отрицателни йони, които са много полезни за здравето. За изцелителните сили на пирамидата ни даде пример с момиче с астма, което след едноседмичен курс от 3-4 часа престой значително е подобрила дихателния си капацитет.

Сподели ни факти за изключително чистия състав на водата (имаше сертификат закачен на стената) и нейните постоянни равнища във вътрешността на пирамидата. Масару Емото също беше споменат – ученът, който твърди, че водата чува. Имаше снимка която показва, че кристалът на водата от пирамидата бил много правилен.

Гидът отбеляза и трудностите, които им създават правителствените организации в работата по намиране на още доказателства, че пирамидата е пирамида.

Кое от всичкото чуто е вярно и кое не е, не мога кажа.

Гледки от високо.

Качвахме се и до върха на пирамидата, откъдето се разкриваха просторни гледки към град Високо, долини и далечни хълмове. Горе на върха имаше и останки от крепостна стена, но нямаше кой да ни каже от кога е. Потърсих в интерент, не намерих много информация и за да не предавам неща, които не са много сигурни оставям я просто така – крепостната стена.

Формите на бизнес край пирамидите

Обиколка на пирамида

И така обходихме тази пирамида отгоре (поне там нямаше вход); отстрани, водачът взе, на всеки,  по 10 босненски марки; в тунелите, там цените били се променили и ни взеха 20 босненски марки на човек, вместо както нашите организатори бяха обявили цена от 5 марки. Та разглеждането на пирамидата на Слънцето ни излезе по 15 евро.

В тунелите се влиза с каска, много добре, защото таваните са ниски. Проблемът беше, че повечето каски бяха счупени и нямаше как да си ги закрепиш добре на главата.

Сергиите
Шарени сувенири

Отпред, пред входа на пирамидата, имаше шарени сергии с приветстващи порадавачи. Това си беше съвсем в логиката на местата, които са туристически атракции. Даже и дървена статуетка на фараонка продаваха, нищо, че не са намерени никакви свидетелства за конкретните строители и ползватели на босненските пирамиди.

Местни жители по пътя към пирамидата
Местен бизнес.

По-странни на мен обаче ми бяха местни жени и деца, които стояха наредени по продължението на пешеходния път водещ към пирамидите. Добре облечени, спретниати и чисти, в никакъв случай недохранени и къщите, от които някои излязоха бяха двуетажни и по никакъв начин не подсказващи недоимък. Та именно тези хора застанали от двете страни на пътя протягаха ръце към нас да им дадем 5 евро.

Аз го определям това като форма на местен бизнес.

Приятните впечатления

Кое ми хареса от цялото посещение?

Харесаха ми просторните гледки от хълма-пирамида, зеленото на поляната където почивахме и един дядо пасеше стадо овце. Харесаха ми дъждовните облаци, които в следобеда привнесоха още повече цвят на небето. Приятни ми бяха хората, с които говорих по пътя нагоре. Разбира се радвах се и на възможността да се упражнявам да подреждам околния свят в моето малко прозорче на фотоапарата, къде успешно, къде не до там.

Още за пътуването до Босна и Херцеговина:

“Екскурзия до Босненските пирамиди и още малко – Ден 1 – Дървен град”

“Обиколка на Сараево с местен екскурзовод – Ден 2 – продължение”

“Да ти върви по вода – Мостар, Меджугорие, Текето при извора на Буна и Вишеград – ден 3 и 4 от пътуването”

Допълнителни материали

Ако темата за Босненските пирамиди ви е любопитна ето някои статии, на които попаднах сред многото:

Защо пирамидите не са пирамиди – “Босненски пирамиди, балкански фараони”

В подкрепа на тезата, че пирамидите са пирамиди – “Пирамида на Слънцето в Долината на пирамидите, Босна и Херцеговина“; “Пирамидите в Босна”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.