Учене през целия живот – гимнастика за мозъка и не само

Учене през целия живот – андрагогика

Когато бях студентка имахме предмет андрагогика. Това е клон на педагогиката, който се занимава с обучение не на деца, а на възрастни. Още тогава много ме радваше идеята, човек да се учи на нови умения дори, когато порасне – Учене през целия живот.

Добро умствено здраве – учене на нови неща

Има едни принципи за добро здраве. Няма да се спирам на тях, само за вторият ще споделя, защото е свързан с това, което в момента правя, а именно – уча.

В този принцип се казва, че за да поддържа доброто си здраве човек трябва да е активен физически и умствено. Умствената активност е свързана с излизане от зоната на познатото и среща с нови неща. Новите умения и опитности, които придобиваме са като гимнастика за ума. Сега с голяма радост практикувам такава мозъчна физкултура.

Събуждане от зимен сън

В момента уча как да снимам с фотоапарат. Учителят лека, полека ни показва как да гледаме околния свят по различен начин. Колко повече неща има да се видят, когато добиеш допълнителна перспектива. На мен ми действа като събуждане. Струва ми се, че последната година съм била в състояние на зимен мечешки сън.

Като ме питаха хората: ”Как си, нещо ново?” – усмихвах се и казвах “Добре съм, всичко си е наред, обичайното”. Умът ми явно спеше, но не си давах сметка. Разбирам, че това е било така сега, когато зимата се отдръпна от моето ежедневие. Дошла е пролет, но не само външната, а вътрешна. Събудих се от мечешкия сън.

Улавям в себе си приятно вълнение; очакване на учебния час; радост от правенето на домашни и поправянето на допускани грешки. Мозъкът се е задвижил като една машина: пресмята, анализира, архивира информация, реагира на новото.

Всеки може да се събуди

Сякаш някой е налял жизнена сила  в мен. Споделям тези наблюдения в настоящата статия, защото вярвам, че всеки може да се почувства така добре.

Ако ви е станало заспало напоследък, започнете да учите нещо, което ви допада. Ако не осъзнавате да ви е заспало, но не правите нищо различно от обичайния график на делниците, потърсете ново занимание, което да ви е приятно. То ще ви послужи за контраст, чрез който ще разберете, че сте позадрямали.

Учене на нови неща, когато те са приятни и търсени, това е събуждане на ума.

Пожелавам ви го, защото е хубаво

Заповядайте да разгледате още снимки в профила ми в инстаграм: https://www.instagram.com/mrianadimitrova/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.