Книгата прозорец – какво виждаме през него и как това ни променя

Книгата прозорец към света

Хората са казали “Книгата е прозорец към света”. Прозорец, през който надничаме към нови светове. Светове извън и светове вътре в нас.

С книгите може да пътуваш на най-далечни разстояния: до други континенти, култури, епохи, измерения. За мен най-силни са пътуванията до вътрешните измерения, към себе си.

Видовете книги

Книги, които ни губят времето и книги, които го разширяват

Книги, които ти губят времето са като холивудските филми. Имат някакъв сюжет, но героите са безжизнени, философските обобщения, ако изобщо ги има са пошли и единственото, което държи внимание е развръзката на историята.

На пазара, обаче има търсене и за тях. 🙂 Затова и тези книги съществуват, нищо че са загуба на време и природни ресурси. 🙂

Други, книги ти разширяват времето. Обикновено те продължават да живеят десетилетия, векове след тяхното написване (изключвам религиозните книги, те са в категория, която е извън класациите на тази статия). Такива са много класики, които са намерили трайно място в литературната съкровищница на човечеството. В тези класики има история, но тя не е доминираща, доминират ярките и живи характери на героите, техния вътрешен живот. Вплетената житейска философия, която изкусно те провокира да мислиш, да си задаваш етични, културни, човешки въпроси.

Книги, според въздействието

Книгите деля и в други три категории:  информативни; развлекателни и трансформиращи. Информативните хранят интелекта. Развлекателните (книгите, които ме разсмиват и ми носят добро настроение) хранят сърцето. Трансформиращите имат грижа за душата.

Магическата книга

Тези, които хранят душата са магически. Те са като водач в ежедневието. Като спреш да четеш и затвориш кориците на книгата, тя не спира да ти говори. Докато вървиш по улицата, нейното съдържание те съпровожда и ти нашепва: “Виждаш ли, както ти бях казала се случва”. Чуваш гласът ѝ да коментира ежедневните случки, докато те се случват.

Като я подхванеш отново страниците ѝ те поглъщат. Променят виждането ни, чуването ни, емоционалната ни възприемчивост. Променят призмата през, която разбираш собствените си преживявания.

Книгите, които докосват душата имат магия и тя променя човек из дълбоко. След срещи с такива книги, те обзема сила, вяра, вдъхновение.

Книгата е повече от лична опитност

Книгите са повече от лична опитност, затова докосват. Те са обобщена опитност. Мислите и чувствата, които са подредени в страниците принадлежат на автора, но и на целия опит на хората, които са  повлияли неговото оформяне като личност. Те са споделяне на неща, които и други хора са преживявали.

Книгите са мостове

Книгата построява мостове за хората с подобни възгледи и усещания. Като тръгнат по мостовете, те се виждат и разпознават един друг.

Някои казват книгата е бягство от реалността. Според мен, ако книгата е добра не е бягство, а реалността видяна през различна призма, под друг ъгъл на наблюдение.

Цел на книгите

Чрез книгите човечеството преработва, съхранява, обменя натрупания житейски опит.

Списък с любими книги

Вие имате ли си списък с любим книги?

Вероятно и аз бих могла да напиша такъв днес, но със сигурност след време този списък ще трябва да се актуализира.

Случвало ли ви се е да сте супер възхитени от една книга при първия прочит, а при втори да се чудите защо. 🙂 На мен ми се е случвало неведнъж. Случвало се е и обратното. Има книги, които в началото изобщо не съм успявала да чета, а после са ме омагьосвали напълно.

Заради тези промени във възприемането на книгата ще ми е нужно винаги да актуализирам  списъка.

Има разбира се и някои, които са издържали проверката на втори и трети прочит. 🙂

Защо да четем книги

Важно ли е изобщо да четем книги? Моят отговор е твърдо да. Ето няколко причини защо:

  • развиват въображението (въображението в ежедневието ни позволява да намираме повече решения на възникнали проблеми);
  • приучават ни да виждаме по-обективно и как една ситуация има много гледни точки;
  • позволяват ни да пътува през времето и пространството и то за много малко пари;
  • свързват ни с ежедневния живот по различен начин;
  • дават ни достъп до опита на много поколения преди нас.

Кой пише книги?

Днес всеки може да пише книги. Много повече обаче са хората които пишат, защото това ще им донесе определен хонорар. В такива случаи  хората може да пишат без да има какво да кажат. Просто да измислиш и да разкажеш история не значи, че има какво да кажеш. Без да имаш какво да изразиш, създаваш книга тип – “холивудка”, за губене на време.

Има, обаче и хора, които пишат от душата си, декорират с богат интелект и виртуозно подреждат думите, така че умът ни вижда всичко, чува и преживява погълнат от тях. Обичам, много обичам, когато попадна на такава книга.

Други статии

Електронен четец или класическата книга, със страници от хартия

Списък с любими книги част 1 – Книги, които ми говорят (част 1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.