Размисли от деня

Книгата прозорец към света – какво виждаме през него, с какво гледаме и как това ни променя

Списък с хубави книги

Онзи ден говорихме с едни хора за книгите. Къде има списък с хубави книги, беше една от темите. Има ли наистина такова нещо –  “Списък с хубави книги”?

Някои класики останали през вековете, може да влязат в категорията хубави книги, хем че хубавото е субективно възприемане.

Хубавата книга за всеки е различна, а и за един и същи човек в определен период една е харесвана, после друга. Зависи от момента, който преживява съответният читател.

Затова общ списък според мен няма. Всеки си подрежда свой собствен. Днес една книга ни е най-подходяща и тя ще е първа в списъка, утре – друга, и така. Ако след време си погледнем днешния списък, вероятно ще го редактираме. Като се променя човек, се променя усещането му кое е стойностна книга, а с това и списъкът от любими заглавия. Затова мисля, че не може да има единен списък.

Видовете книги. Магическите книги

Онзи ден писах писмо, там споделих, че книгите ги деля на три вида:  информативни; развлекателни и променящи.

Информативните хранят интелекта. Развлекателните (на мен това са ми книгите, които ме разсмиват и ми носят добро настроение) хранят сърцето. Променящите имат грижа за душата.

Тези, които хранят душата са магически. Те водят човека в ежедневието. Като спреш да четеш затвориш кориците на книгата, тя не спира да ти говори. Докато вървиш по улицата, тя е с теб и ти нашепва: “Виждаш ли, както ти бях казала се случва”.

Чуваш гласът й да коментира ежедневните случки, докато те се случват.

Като я подхванеш отново страниците й те погълват и променят погледът ти, слуха ти, чувствата ти, възможностите да разбираш.

Книгите, които докосват душата, имат магия и тя променя човек из дълбоко. След срещи с такива книги те обзема сила, вяра, вдъхновение.

Книгата прозорец към света

Много умно е казано от хората : “Книгата е прозорец към света”.

През този прозорец надничаме към светове извън нас – нови и непознати. Но през него може да видим и света вътре в нас. Книгите ни дават вътрешни очи. С тях поглеждаме към себе си и към света и ни става по-ясно.

С книгите може да пътуваш на далечно разстояние: до други континенти, култури, епохи, но за мен най-силни са пътуванията към себе си.

Нищо ново, просто по-добре разбрано старо

Книгите докосват, защото никога не са само лична опитност. Те са обобщена опитност. Мислите и чувствата, които са подредени в страниците принадлежат не само на автора, затова в тях има смисъл.

Те са споделяне на неща, които и други хора са преживявали. Книгите построяват мостове за хората с подобни възгледи и усещания. Като тръгнат по мостовете, те се виждат и разпознават един друг.

Понякога човек минавайки по тези мостове стига и до среща със самия себе си.

Книгите според мен са част от живота, много важна част. Трябва да им отделяме време, да си търсим нашите хубави книги, да се оставим на тяхната магия и да наблюдаваме как ни водят.

Администратор и автор на съдържанието в блога "Палитра на ежедневното"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.