Мартенско пътуване (част 3) – Познати непознати места, Русе

Русе

От Плевен към Русе пътувахме по прекрасен път. Нямаше дупки, задръствания, отклонения, остри завои. Там е снимано клипчето от първата статия. 🙂

По маршрута до Русе има няколко забележителности, които избрахме да пропуснем, защото и без тях екскурзията ни беше амбициозна. За следващ път си оставихме: “Ивановските скални църкви”, пещера “Орлова чука”, природен парк “Русенски лом” и крепост “Червен”.

Настаняването

В Русе пристигнахме към 14.00ч. Отседнахме в хотел “Рига”. Бяхме резервирали стая комфорт, те са реиновирани, самият хотел е стар. Избрахме това място за преспиване, защото се намира на брега на Дунав и всички стаи имат изглед към реката. Хотелът също е съвсем близо до центъра. Има добра оценка, а аз исках да спя на много прилично място, нищо напомнящо общежития. 🙂 Освен всичко останало, хотелът предлагаше СПА на своите гости. “Рига” има скромно СПА, но след уморителен ден от много обикаляне сауната и парната баня са повече от достатъчни.

При настаняването ни посрещна една много усмихната дама на рецепцията.

Оказа се, че заради празника, това беше обявената причина, от хотелът ни правеха подарък – вместо стая комфорт, стая ексклузив, тоест по-луксозна. Зарадвахме се – хем празник, хем подаръци. 🙂

Опитност с музеи

Обиколката на Русе започнахме от Музея на градския бит. Влязохме по мое настояване. Увличам се по историята на бита на хората от миналото. Този музей имаше такса 4лв без беседа. От пътуването си в тази екскурзия с Влади стигнахме до генерално заключение. Неоправдано е посещението на музей без беседа. Колкото и да четеш заглавията на експонатите, не е пълноценно.

Хем са интересни предметите, хем нищо не ти казват. От сега нататък беседата е задължително условие.

Този музей имаше великолепни стаи, тавани, диванчета, роял, но те не ни разказаха своята история. 🙂

После намерих информация. Музеят е познат също като къщата на Калиопа. Има легенда (срещнах различни версии) разказваща за любовта между Мидхат Паша и красавица, която наричали Калиопа. Къщата е била консулство на Прусия в миналото. Днес е музей изобразяващ типичен дом на богатата буржоазия от края на 19в. началото на 20в.

Следващият музей беше къщата на баба Тонка. Там входът беше свободен, залите пълни с хора, но пак си нямахме гид, който да ни поведе из дебрите на историята. Трябваше да четем на парче надписите под експонатите и таблата, стига да не пречим на някой друг разглеждащ.

С това приключиха музейните ни посещения в Русе. Останахме не напълно удовлетворени. Ако посещавате Русе тук може да намерите информация за техните музеи: www.museumruse.com, но си поискайте и беседа. 😉

Из Русенските улици

След музеите тръгнахме по пешеходните зони. Търсехме къде да хапнем и следяхме линк към картата на google от блога на Биляна и Петър Събеви.  В тяхната много информативна статия “Русе – кратък пътеводител” има карта, която те са направили с отбелязани: забележителностите на града и места за хапване. Много полезно.

Походихме много, стигнахме чак до ЖП Гарата. Видяхме старата Библиотека, нейната фасада е подновена и часовникът работи. При площад “Княз А. Батенберг” където се намира тя, имаше още музеи, но вече бяхме загубили вкус към тях. 🙂

След дълго обикаляне насам-натам, бяхме изгладнели. Избрахме да хапнем в “Planet food” – място препоръчано в блога на Биляна и Петър. Симпатично малко заведение, едновременно артистично и непретенциозно. По стечение на обстоятелствата се оказа, че то принадлежи на позната на нашите познати девойки от Русе, с които се срещнахме на следващия ден.

Вечерта като се прибирахме към хотела, слънцето бавно се спускаше над водите на Дунав – още един подарък, нали беше празник.

Като се насладихме и наснимах, се прибрахме и отправихме към СПА-то.

СПАхме като къпани. 🙂

На другия ден отделихме още малко време на Русе (Ден 2 – Крайдунавски дестинации) и после поехме отново на път.

Галерията със снимки от първия ден в Русе може да видите тук.
Статии за всички дестинации от пътуването:

Мартенско пътуване (част 1) – Промяна на плановете
Познати непознати места – Плевен (част 2)
Познати непознати места, Русе (част 3)
Сутрешна разходка край Дунав. Русе ден втори. Мартенско пътуване (част 4)
Тутракан, приказката на рибарите (част 5)
Отбиване до резерват “Сребърна”(част 6)
Кратка спирка в Силистра, хапване и равносметка, че не остана време да разгледаме (част 7)
Дуранкулашко езеро (част 8)
Крапец, Шабла и Шабленска тузла (част 9)
Старият фар в Шабла и скалният бряг на Тюленово (част 10)
Мистичният нос Калиакра (част 11 – последна)

2 Comments

  1. Благодарим за линка. Наистина навсякъде в България музеите си струват с беседа, особено ако уредникът на музея е в настроение 🙂 Иначе определено ви трябва още едно обикаляне из Русе – екомузеят е може би най-добрият в града.

    • И аз благодаря, за вашата статия, наистина беше полезна. А Русе пак ще посетим и тогава, ще разгледаме и екомузеят, с беседа. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.