Размисли от деня

Колоритът на пътуването в маршрутка (част 1)

Шарен свят на четири колела

Когато пътувам в маршрутка и не чета, събирам впечатления като наблюдавам поведението на пътниците и шофьорите. Маршрутката е едно много пъстро място с всякакви типове хора и различни ситуации. Някои ситуации възмущават, други разсмиват, трети умиляват.

В това малко пространство на четири колела, пътува шарено разнообразие от настроения, мисли и обусловени реакции. Всичко, което може да видиш в маршрутката, го има навсякъде, но тук е толкова близко до теб. Сякаш са насочили прожектор, към хората и ситуациите и те стават по-ярки.

Хората, които пътуват, носейки със себе си багрите на своя живот

Веселите хора в маршрутка изглеждат по-весели и ведри, може би защото ги виждаш в контраст с намръщените.

Понякога ми се иска, ей така да се усмихна и аз на тези слънчеви лица. Иска ми се да си разменим ведрост. Правя го, в дните, в които имам повече кураж. Когато се усмихнеш на непознат и той ти отвърне със същото, светът става цветен и светъл.

Случва ми да се усмихвам и на сериозните, търся тяхната скрита усмивка. Понякога я намирам, но много пъти удрям на камък или на “каменни физиономии”. 🙂 Преди време това ме натъжаваше. Вярвах, че намръщените хора ми се мръщят на мен. Чудех се кое ги провокира. Днес знам, вътрешната им облачност и неудовлетвореност ги провокира. Тези обстоятелства пораждат чувство на….загриженост у мен.

Съобразителните и непукистите

Съобразителните, възпитаните хора, споделят пространството на маршрутката много осъзнато. Стремят се да не пречат на никого.

Другата група, са всички, които щедро изпълват цялото пространство със себе си. Това са пътниците със слушалки, телефони, големи торби и свободно ширещи се лакти.

Нека животът ни е пълен с музика

Пътниците със слушалки в ушите, понякога не са егоисти. Те споделят, образоват музикално всички останали в маршрутката.

Подсигуряват силен и ясен звук не само за себе си, но и за ближните. Дават безвъздмездно – разширяване на музикалните хоризонти в посоки, които често сам не би потърсил. 🙂

Телефоните, проблясват и пиукат весело, от тук и там

Свободният достъп до лични драми в маршрутката е често явление. Чрез любезното съдействие на телефонните разговори на пътуващите, се информираш, за болести, за взети и невзети изпити, за проблеми в работата, романтични неудачи и още и още… Какво ти четене на вестници и гледане на телевизия, маршрутката е жива новинарска емисия. Новините в различните медии и информационния поток идващ от телефонните разговори в маршрутката, имат подобно въздействие.

Ако темата не ви е отегчила, може продължите четенето в част 2.

Администратор и автор на съдържанието в блога "Палитра на ежедневното"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.