Електронен четец или класическата книга, със страници от хартия

Завърших училище и спрях да нося тежките учебници в чантата си. Започнах да разнасям книги в нея. Докато пътувам да чета обучам да чета. Чантата ми винаги е била прекомерно тежка, заради тежестта на удоволствието да се потопиш в някоя история, между две корици. Понякога и кориците са дебели. 🙂

Когато Влади си взе електронен четец, като много хора и аз се изумявах. Защо? Нали книгите носят в себе си една романтика от мириса на хартията, от шума на прелистването…

Днес още обичам да прелиствам страниците. Влизам в книжарниците, разглеждам заглавията и разгръщам книгите. Сякаш книгите задържат в себе си някаква специфична, магическа, притегателна сила. Имат си душа. В редки случаи купувам някоя детска книга с илюстрации, каквито няма в черно-белия електронен четец. Изкушават ме.

Но за другите книги, използвам електронен четец. С въображението си, оцветявам картините, за които авторът пише.

След като свикнах с тази форма на четене, се радвам, че се пречупих и приех електронните книги. Моят четец е киндел, стар модел, с копчета.

Предимства на електронните четци

За тези, които още се колебаят, има ли смисъл от това нововъведение в четенето, ще изброя няколко предимства:

  • електронният четец е много лек;

Вече, нося в чантата си около 10-12 книги, които тежат по-малко от една хартиена.

При електронните книги не се уморяват ръцете. Сигурно ви се е случвало да четете прекрасна книга, но толкова тежка, че често трябва да раздвижвате китките от умора.

  • дава възможност за разнообразие;

Чета няколко книги едновременно. В зависимост от настроението, от това дали мястото предразполага към повече концентрация и т.н., си решавам какво да чета. И всичките книги, които са ми на дневен ред, са при мен.

  • не уморяват очите;

Технологията на четците е съвсем различна от тази на компютрите и таблетите. Може да четете часове наред, както хартиена книги и очите изобщо не се уморяват.

  • екологични са;

На киндела слагам теорията за курсовете, така няма нужда да принтирам листове. Електронният четец ограничава употребата на хартия, като цяло.

  • предразполага към учене на езици;  😉

Има речник, което ми позволява по-интензивно да чета на английски. Винаги има непознати думи.

  • позволява отбелязване на неща, които са ме впечатлили;

Мога да подчертавам части от книгата и те директно се съхраняват в документ, в който след това лесно ги намирам.

  • устойчив е при ветровито време;

Когато сме на открито, ако духа вятър, страниците не се разлистват 🙂

Без никакво съмнение казвам – да!

Ако все още сте в етап на чудене за и против електрония четец, а обичате да четете, без никакво съмнение ви казвам препоръчвам за.

Вкъщи имаме библиотека с прекрасни книги, които бих искала да прочета. Когато човек има свободно време у дома, може да им отдели внимание, но ако само пътуването или чакането на разни опашки са моментите за четене, тогава по-хубаво книгите да са електронни.

В интерент има много сравнения за предимството на хартиените и електронните книги.

Макар да съм сантиментално привързана към книгата в нейния вариант със страници-листове, смятам, че в съвременния свят, електронните позволяват да се насладиш по-пълноценно на четенето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.