Растителният свят – още малко интересни факти

Дърветата да натрупват и разпределят енергия

В книгата “Анастасия”, която много съвременни хора не биха харесали, се споменава за по-финото въздействие на кедрите.

“Кедърът живее петстотин и петдесет години. С милионите си листенца-иглички, и ден, и нощ той улавя и трупа в себе си светлата енергия, целият й спектър. За времето на живот на кедъра, над него преминават всички тела, които я отразяват. Дори и в най-малкото късче кедър енергията е повече отколкото във всички ръкотворни енергийни съоръжения на Земята взети заедно. “

На Витоша, попаднахме на едно високо иглолистно дърво, може би беше бял бор. До него имаше обяснителна табела, в която се казваше, че това вековно дърво действа много добре на здравето. Хубаво било да постоиш близо до него. Действало лечебно помагало даже и при депресии.

Растителният свят – виждаме ли растенията?

Днес, когато се разхождам в гората, непременно снимам дървета. Сестра ми се шегува с мен, че на моите снимки все дървета, камъни, цветя има, а нас разходилите се – ни няма.

В едно видео от поредицата TED talks лекторът започва с показване на снимки с растения и нещо друго – животно, скала,  къща, фигура на човек и т.н. След това обяснява, че много голям процент от хората забелязват на снимката само “другото”. Растителността е пълнеж, който човек не отбелязва съзнателно. Това поведение на ума се появило в резултат на еволюцията на човека, докато той още живеел в джунглата. За да оцеляват, хората трябвало да следят повече за плячка, подслон и опасни хищници. За да не се претоварва съзнанието с прекалено много информация, флората се възприемала като фон на картина, а не съществен детайл. Лекторът нарече тази специфика на човешкия мозък “зелена слепота ” 🙂

Мисля, че хората от града вече започват да се пренасищат с неговата сивота и проглеждат, поглъщайки жадно “зеленото” около себе си.

Защо растенията заслужават уважението на човека?

Дърветата са красиви, услужливи, споделят сянката си, плодовете си, дават ни кислорода, който дишаме. Заслужават уважение и благодарност.

За уважението към дърветата, в частност и като цяло растителния свят, споменах и в статията “Дърветата – мълчаливи участници в кръговрата на живота”. Но дали уважението, трябва да се основава само на това, което може да получим от тях?

По темата “Имаме ли морален дълг да ценим растенията, заради самите тях, без значение какво те правят за нас?”, споделям едно прекрасно видео от поредицата TED talks – “Do plants have dignity?”.

Човек трябва да засади поне едно дърво в живота си

Чували сте сигурно, още едно клише, “човек трябва да засади поне едно дърво в живота си”. И аз съм го чувала, но не помня защо трябва. Засадила съм три дръвчета, които поникнаха. Едно от костилка, другите две от клонки. Засадих ги не заради “клишето” :-), а защото ми харесва да садя 😉

На Коледа елхата ни е изкуствена, но си мечтая една година да си купя в саксия. После и нея накъде да я насадя.

Към хубавите проекти за залесяване на разни места, още не съм се включвала, но и това ще направя.

Какво могат да правят растенията

Любопитни факти за растенията, извадени от документален филм на BBC “In The Mind of Plants”

Растенията:

  • имат нужда от сън, те спят, учените все още не знаят защо;
  • при растенията “мозъкът” е в корена, а репродуктивните органи в небето. Тази концепция е разгледана още от Дарвин;
  • те помнят;
  • имат защитни механизми (не само бодлите 😉 );
  • могат да танцуват и да учат;
  • могат да си предават информация.

Като финал на тази мисли за дървета, споделям една галерия, с много интересни екземпляри (http://www.boredpanda.com/most-beautiful-trees/).

Пожелавам си някои от тях, да успея да видя на живо!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.