Една лежерна неделна разходка. Днес, по бялата “Пътека на Здравето” в Банкя

Една лежерна неделна разходка. Днес, по бялата “Пътека на Здравето” в Банкя

Времето ли разкандардисва или мързелът надделява

В събота прогнозата за времето беше за слънчев неделен ден. Чудесно, решихме, че в неделя ще отидем на разходка до Витоша.

В неделя утрото ни посрещна сиво, с мъгла. Хем имах желание да съм на открито, хем времето се беше смръщило неприветливо и ме разубеждаваше.

Влади каза, че има две идеи за разходка, въпреки липсата на слънце навън. Аз – едновременно склонна да тръгна и колебаеща се, обяснявах, че е студено, че прането и такива всякакви оправдания.

Но той като ми заяви, че и сам ще отиде да подиша и аз се закачих за идеята за разходка. Направих го и защото досега никой път, когато съм избрала да посетя природата, не съм съжалила.

Екопътека “Пътека на здравето” в Банкя

И така към 12 часа и малко бяхме готови и потеглихме с колата към Банкя.

По пътя стигнахме до самото начало на екопътеката – “Пътека на здравето“. Имаше няколко коли, но място и за нас, да спрем. Лятото вероятно не е такъв случая. Сигурно е пълно.

Пътеката е много лека. Срещу нас вече се връщаха някои хора. Те усмихнати с червени бузи и аз нахилена до ушите, защото ми беше леко и радостно, че бях на това хубаво място. Поздравявахме се взаимно, както се прави в планината. Стори ми се някак празнично настроението на хората.

Вървях поглъщах гледките, някъде с очите, другаде с камерата на телефона. 🙂

Бяло, бяло, много бяло – бели гирлянди, бели висулки, бели простори

Пътеката чисто бяла. По клоните на дърветата на места снегът, от топене ли, от вятър ли, беше се накъдрил като гирлядни. Съвсем истински гирлядни. Сякаш природата си показваше украсата с усмивка и ни казваше “това, което вие правите, от мен сте го видели”.

След няколко километра, като зави надясно, пътеката мина покрай малко къщи и после стигна един път. Пътят ни заведе до едно море от белота. Открити поляни облечени изцяло в бяло.

На едно място, в дясно от пътя, пак се показа пътеката, но сега тясна като за манекени. Беше утъпкана от стъпване само крак пред крак. Истинска концентрация изискваше да вървиш по нея. Всеки път като завъртах глава да видя нещо встрани, нещо нагоре и губех баланс. 🙂 🙂 🙂

Освен, че не тупнах в снега, успях да щракна някои хубости. След известно “плаване” из чисто бялото, снежно море, от едната страна на пътеката, взеха да се подреждат храсти и дървета. Там дърветата имаха някакви шушулки, които бяха замръзнали, в бяло. Красота!

Сигурна съм, че тази пътека е прекрасна през всеки сезон.

Предимствата на екопътеката “Пътека на здравето”

Тя има няколко предимства:

  • близо е до София;
  • не е дълга, човек може да тръгне по нея и обедно време;
  • въздухът в Банкя е чист;
  • лека е за ходене и с деца;
  • другият й край стига до чешмите с минерална вода в центъра на Банкя;
  • разнообразна е като гледки: има и горски тунели, има и открити ливади.

Препоръчвам я!

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.