Чаят – здраве за тялото и ума, радост за сетивата

Една от популярните легенди за възникването на чая разказва, че първата чаша чай била запарена през 2737г. пр. хр.

Когато сухи листенца попаднали в чаша с гореща вода, която била сервирана на Китайския император Шен Нунг, водата приела приятен аромат, вкус и цвят… и така 🙂

Едно от нещата, които наричам любими е чаят

Обичам всякакви видове чай. Когато ги пия ми е интересно да чета за ефекта на съставките, от които са направени. В интернет има огромно количество информация по темата.

Различните чайове се приготвят по различен начин

Преди, не много време си, купих един био-зелен чай от бутик за насипни чайове. Като влезеш в такъв бутик, свят ти се завива от многообразието. Добре. че си знаех предварително, че искам някакъв зелен, така изборът ми се сведе до около двайсетина модела 🙂 Към чая получих брошурка, в която имаше описание как се приготвя: черния, белия, зеления, плодовия чай. В тази брошурка за първи път прочетох, че зеленият чай не трябва да се попарва с напълно вряла вода, защото става горчив. Водата трябва леко да се охлади до около 70 градуса. Тази информация я има и в интернет, но изобщо не ми беше хрумвало да я търся.

По същия начин, когато се приготвя билков чай има специфики. При някои билкови чайове има процес на варене, например – шипката, глога, дренки, разни такива плодни.

Други само се заливат с вряла вода и се запарват различна продължителност.

Трайността на различните чайове, след като да направени, също е различна.

Има чайове, на които им стои добре мляко, на други не.

Някои чайове са подходящи в началото на деня, действат стимулиращо, ободряващо. Помагат на организма да се освободи от токсините.

Други, като маточината, са много полезни вечер преди лягане.

В  интернет океана ще намерите многобройни статии за въздействието и направата на различните чайове. Затова тук ще споделя само някои свои общи препоръки и идеи.

Препоръки

Когато си купувате чай, избирайте насипен. В пакетчетата казват, че слагат по-нискокачествения материал и понеже е облечен, не личи толкова.

Прочетете за въздействието на чая, който сте си купили или който имате намерение да купите. Когато пиете чай знайте за какво е полезен. Удоволствието от пиенето на чай се повишава от знанието, че чрез тази чаша чай се грижите за тялото си по специфичен начин.

Когато свикнете, не подслаждайте всички чайове. Има такива, които са по-вкусни сами по себе си. Понякога сладкият вкус скрива финия аромат на чая.

Ако слагате мед, изчакайте чаят да е хладък. Имайте предвид, че по някой път, зависи от меда, той може да придаде лека киселост на чая.

При прецеждане на чая е добре, цедката да не е найлонова.

Обща препоръка е чаят да не се притопля.

Когато си купувате зелен чай има много варианти и вкусът им съществено се различава. Ако попаднете на добър продавач, той ще може да ви ориентира. Някои са с по-мек вкус, други са по-тръпчиви и т.н.

При чай от шипка след като за малко оставите целите плодчета във врящата вода, ги извадете и смачкайте, за да се спука плодчето. Като ги върнете обратно ще забележите, че водата поема повече цвят и аромат от плода. Друг вариант е предварително да накиснете сухите плодчета шипка и пак да ги смачкате, за да се отворят.

Идеи

Ако трябва да направите подарък на някого и знаете, че той пие чай, изберете му букет от малки пакетчета качествен чай. Може да ги набавите от някое чаено бутиче – в София вече има доста такива.

Ако периодът ви е напрегнат купете си маточина. За една седмица изпивайте всеки ден по две-три чаши през деня.

Споделете чаша чай с приятел!

Любимите ми чайове

Аюрведичната комбинация от семена – в нея се слагат основно: кардамон, карамфил, канела, джинджифил. Понякога се прибавят: черен пипер, босилек, звездовиден анасон, черен чай и др.

Знаете ли, че в Индия чаят на улицата се сервира в малки стъклени чашки като тези, в които у нас се пие ракия. Тези малки чайчета, са много ароматни, много сладки и една чаша никога не стига 😉

Комбинация от мента и маточина.

Чай от настърган корен джинджифил с мед и лимон.

Сенча, мача, йерба мате.

Свеж рой бойс.

Ърл грей.

И др.

Ето няколко полезни линка

В тях може да намерите информация, за някои видове чай и начините на приготвяне.

Чай информация – http://www.teateam-bulgaria.com

Как се прави хубав чай – http://www.vedahouse.bg

Чаената церемония в Япония – http://www.bg.emb-japan.go.jp

Чаена галерия

     

Заповядайте да разгледате още кулинарни кадри в профила ми в инстаграм: https://www.instagram.com/photosinthekitchen/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.