вита баница
С фотоапарат в кухнята

Домашна вита баница без яйца

Втори април. Цъфнали овошки с клонки сняг. Пак сняг, пак баница 😄 съвпадението е случайно. Миналия път като правих баница, тази рошавата, пак градът беше заснежен.

Баницата, обаче този път е различна. Вита баница е, без яйца е, навита е, и с много за мен интересна техника, която видях в интернет, в едно видео.

Рецепта от баба

Днес питах баба, каква е рецептата за тестото за домашно теглени кори за баница. Отговорът беше: “Трябва ти килограм брашно, добавяш сол и вода, и месиш, да се получи меко еластично тесто. Оставяш го да си почине около 30-40мин, после го теглиш внимателно върху покривка. Ако не ти се получи от първия път няма страшно, никой не се е родил научен. С опита ще се получи.”

😄 Аз ѝ обяснявам на баба, че вече в интернет всичко е в точни мерки, но тя така си е готвила цял живот на око и усет. А нейната баница беше много яка, както вече споменах в предишната статия за баница.

Следващия път ще меся тесто за кори. Започвам да трупам опит. 😄

На око и усет я правих и днешната – вита баница

Продукти:
  • Разтопено краве масло (около половин малко пакетче) и олио (100мл), с очите си видях, че олиото ми стига до ръба на мерителната лъжичка от 100мл 😆). От тази комбинация на мазнини, обаче ми остана малко, ще я добавя към нещо друго.
  • Сирене (погледнах с око към кантара, показваше 460гр),
  • 2 с.л. брашно
  • около 1/2 ч.л. сода
  • близо 1/2 кофичка кисело мляко (кофичка от 500гр)
  • Цял пакет кори за баница “Родна стряха”.

Техника на приготвяне вита баница

вита баница

Сиренето се натрошава, добавят се киселото мляко, содата и брашното.

Първата кора се маже с мазнина (използвах силиконова четка). Обръща се и се залепва за следващата кора. Намазва се пак, слага се от сместа и се навиват двете кори заедно. Редих в тавата отвън навътре. Тавичката обилно намазана с масло.

Докато намазвах така корите се чудех дали няма да ми се получи въз мазничка баницата. Оказа се, че стана екстра. За около 40 мин, сложена в студена фурна, баницата се изпече отлично. Пекох на умерена температура, за нашата фурна това е 200°C.

вита баница

Администратор и автор на съдържанието в блога "Палитра на ежедневното"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.