Орехова разядка

орехова разядка

На Бъдни вечер традиционно вкъщи се приготвяха едни и същи неща за хапване. В празничното меню свое място си имаше и една орехова разядка. Не помня като дете да съм я наричала така. Знаех си го като “онова коледното с орехите”.

Днес то си остава любим мой деликатес. Почти никога не го правя по друго време, незнам защо. Днес обаче направих импровизация по темата.

Ето нужните продукти за една малка купа.

  • 30 зехтин
  • 50 сусамови семена
  • 60 орехови ядки
  • 20 препечен сухар от останал хляб
  • лимонов сок от пресен лимон – на вкус
  • сол – на вкус
  • скилидка чесън (може и повече, ако обичате)
  • 1/2 ч.л. кимион на прах (това също го няма в оригинала)

Зехтинът е вариация, в оригиналната рецепта се слага олио и повечко. 🙂
Сусамови семена в коледната рецепта няма, но аз съм си купила от известно време и понеже не се сещам в какво друго да ги сложа реших тук. Подозирам, че ако се запекат преди да се смелят, ще са още по-вкусни.
Препеченият сухар в оригинал е накисната във вода и после изстискана дебела филия хляб.

Класиката – орехова разядка за Бъдни вечер

В класиката в подходящо хаванче с чукче се смачкват на каша чесъна и олиото, после с много усилие и орехите, накрая хляба, лимона и солта.

Модерната адаптация на орехова разядка

По най-мързелив начин след като са измити, орехите, сусама, олиото, кимиона, хляба и малко вода се слагат в блендер и правят на каша. Като почине малко сместа (орехите и хлябът гълтат водата, може да се добави още вода и пак да се смели за кратко). Накрая добавям сол и лимон.

Разядката може да се намаже на филийка. За да е пълноценен сандвича, може да се добави печена червена чушка (немаринована) или гриловани тиквички (през октомври още има тиквички на пазара). Много ѝ вървят кисели краставички и някои видове маслинки. Настъргани моркови също са подходяща добавка за сандвича.

Ореховият деликатес е добър и като гарнитура на някои ястия, особено коледните. 😉

Полезности

орехова разядка

Тази орехова разядка е добра за есенно-зимнния сезон, задари съставките, които съдържа. Чесънът е с антибиотично свойства. Ядките и сусама са добри за костите, пък лимона е полезен заради съдържанието на витамин C.

Снимането

Тъкмо си качих снимките в публикацията и недоволно си отбелязах, че влизам в едни релси по отношение на подредбата. Все поставям главния герой-ястие вляво, а останалите елементи в дясно.

После се сетих, че ако извора на рецептата е от традиционната нашенска трапеза (което незнам откога датира), би подхождала една типично българска атмосфера. Така, докато пишех, “Жалко, че не се сетих по рано…” спрях. Но защо жалко? Останала е още малко разядка, защо да не опитам. Имам време, имам подходящите украски, хайде.

Направо съм горда с решението да опитам и такава композиция, вместо да пиша “жалко. 😉

Така по-горе ще видите реализирана идеята за по-традиционно представяне на разядката.

Заповядайте да разгледате още кулинарни кадри в профила ми в инстаграм: https://www.instagram.com/photosinthekitchen/

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.