Пътувания и разходки

Ваканция в морското селце Неа Флогита

Вярно ли е, че човек все иска това, което му липсва?

Аз живея в голям град пълен с шум, много шум, много хора, много автомобили, много надбягване с времето, много дълги списъци със задачи за вършене…затова ли търся тишина?

Какво ни заведе в Неа Флогита

Този майски уикенд бяхме на почивка в едно морско селце в Гърция – Неа Флогита.

В летния сезон селото е туристическо място, където всичко бръмчи, жужи. Музика се чува от всяко ъгълче на плажа (претъпкан с бийч барове). “По преброяване от 2011г. Неа Флогита има 1 604 постоянни жители. Това число значително нараства през летните месеци. Със сезонните посетители то се увеличава до 20 000.” (превoд от wikipedia)

Сега мястото беше в извън сезонния си облик.

Защо избрахме това място за почвика? Съобразителната идея беше на Влади.

Месец май времето е нестабилно. Щяхме да си направим резервацията предварително, затова винаги има риск да не случим на време. Резервният план в случай на несполука с времето беше да посетим Солун. Флогита е 52км от Солун.

В единия от дните, когато прогнозата обещаваше кратки валежи, прекарахме плажния ден на един от любимите ни плажове близо до Никити. Никити е на около 45 км от Неа Флогита.

Времето беше благосклонно към нас и Солун оставихме за последния ден.

Сутрешните часове в морското селце Неа Флогита

Представете си: сутрин се събуждаш рано. Рано, защото от чистия морски въздух си се наспал много добре. Докато се излежаваш, слушаш гугутки, кукуригане на петел в далечината, чайки…спокойствие.

Обличаш нещо удобно и тръгваш на разходка из тихите селски улици. В ранния час има хора, но и те са тихи.
Както в Аспровалта (“Шарената черга на Аспровалта – колорит на мястото”) и тук сутрин мъжете се събират в едно традиционно кафене за сутрешна раздумка. Жените пият кафе на терасите по къщите и в дворовете.

В единия край на селото – ниви наредени като килими. Точно преди нивите – сградите на действащи училище и детска градина.

Тук-там ароматът на жасмин отвлича цялото ти внимание…Олеандрите тъкмо са нацъфтяли и оцветяват огради, улици и градинки. В няколко двора вече има кайсии с едри плодове. Черниците са озрели.

В другия край на селото е брега. Морето, като спокойно като езеро.

Спокойствието на мястото те кара да се движиш бавно, да стъпваш леко, да вдишваш дълбоко…

Омръзва ли такова спокойствие? На мен, би ли ми омръзнало?

Нищо не е само бяло и само черно.

Това спокойствие вероятно си има цена.

Земеделието изисква много. Не е само романтиката, която вижда минувача.

Лятото местните, за да се препитават отварят дома си за непознати и техния шум…

Дали понякога жителите на тези спокойни места искат шума и жуженето на големия град?

Обратно в града

Контрастът между тихото и вълшебно утро в Неа Флогита и събуждането отново в града беше толкова е поразителен.

Събудих се рано и днес, но не ме радваха гугутки. Слушах с огромно раздразнение двигателя на автомобил, после (още преди 9:00ч) ремонт на жилище в отсрещния блок. За мой още по-голям “късмет” цял ден и бръмчене на косачки.

Защо като толкова много мрънкам от шума в големия град все още стоя тук? Питам себе си, може би и друг би попитал. Защото явно още чашата не е преляла, за да се осмеля да рискувам да бъда на място, което за мен е нов свят.

Смелостта е първоопределяща. Куражът да направиш крачка към промяна е първото условие. После трябва добър план, който почива на здрав разум и преценяване на рисковете.

Какво мога да правя аз на село, за да се препитавам? Ще ми е достатъчно ли препитанието, за да мога да си запазя и свободата да пътувам? Градината, нивата е като домашен любимец, не може току така да я зарежеш. Какви са другите опции освен земеделие, за да живееш на село?

Ако намеря отговор за себе си на последните въпроси, ще споделя. До тогава ще пълня сетивата си с кратките мигове на почивка на такива вълшебни живи селца като Неа Флогита преди сезона.

Снимки от Неа Флогита може да намерите в галерията тук.

Администратор и автор на съдържанието в блога "Палитра на ежедневното"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.