Размисли от деня

Да останеш или не в социалната мрежа? Как протече раздялата с фейсбук? (част втора)

Защо искам да изтрия  fb профила си? 

Ако фейсбук е станал прекалено реален свят, може би е време да си дадеш почивка от него

Една приятелка ме попита, защо съм решила да си изтрия фейсбук профила. Опитах да ѝ отговоря това, което вярвам, че са моите истински причини. Те бяха:

1. Защото не мога да управлявам присъствието си във fb. Участието ми там е твърде непремерено. Както не мога да изям само едно парче шоколад, изяждам го винаги целия. Ако има подобна графа – “хора с зависимост към социална мрежа” аз съм в нея. От тази липса на мярка хабя огромно количество време и енергия, които мога да използвам за друго.

2. Искам да видя какво ще стане с “приятелите”, когато не сме вързани в тази мрежа. Ако трябва повече усилие, за да организираш условия за общуването, например:

  • набиране на номер;
  • писане на имейл;
  • уговаряне на среща и т.н.,

тогава какви ще са резултатите?

3. Не ми се иска да съм част от социалното проучване, което се прави във фейса. Не съм толкова важна, че някой да ме следи индивидуално. Всеки индивид, обаче е важен, защото с всичко, което казва или не казва, харесва и споделя – дава информация за общото цяло.

4. Липсва ми старото общуване. Имам усещането, че някаква част в мен е забравила как се общува на живо с приятели. Повечето ми комуникации са чатове, постове и преподаване…

5. Във фейсбук повече искам да получавам внимание, отколкото успявам да давам. В това виртуално пространство губиш способността за активно слушане.

6. Смятам че ще е обогатяващо и много релаксиращо.

Решението емоционално ли е?

Съвсем уверено ще кажа – Не! Решението ми е рационално, обмислено. Премерила съм на везната “за” и “против”. Знам какво ще изгубя и предполагам какво ще спечеля.

“How to delete you facebook account” – как да изтриеш fb профила си?

Намерих опцията да изтриеш профила си във фейбук като написах “how to delete you facebook account?”.

Преди да изпълня стъпките, споделих обявление на моята стена, че ще напускам. То беше като пояснение към статията “Да останеш или не в социалната мрежа? (част първа)”.

С няколко човека коментирахме темата, под споделената публикацията.

С някои си казахме, че ще се видим някъде на живо.

С други си разменихме телефоните.

Почувствах се готова.

Явно толкова съм била оплетена в цялото мрежово общуване, че го преживявах като истинска драматична раздяла. “Напусках един свят.” 🙂 😉

Първи опит

Като мина денят за размисъл и решението дойде, след полунощ нетърпеливо последвах стъпките, в посочения линк мислейки си, “Лесна работа, само едно клипване на мишката и край”. Да, ама не.

Хората от fb ти дават шанс от 14 дни да размислиш. Вече бях минавала през такава изчакваща процедура, когато изтрих фейс страничката на “Палитра на ежедневното”.

Казах си, “Добре ще изчакам”.

На следващата сутрин, обаче ме осени мисъл, че някои от хората, може да не са видели публикацията и е редно да ги информирам, как да ме намират.

Втори опит

Влязох пак в профила, като отказах изтриването. Написах лично съобщение до няколко човека и пак минах през стъпките “изтрий”.

Spotify профил направен през фейсбук

За важните неща не си правете регистрации чрез фейсбук!

Всичко добре, но после се сетих, че Spotify акаунтът ми е свързан с fb акаунта. Започнах да търся информация как да разкача първото от второто.

Оказа се, че ако мързеливо си създал профила в spotify през фб акаунта, сам не можеш да се разкачиш и трябва да пишеш на администраторите с обяснение за проблема.

Описах ситуацията във формата за контакт и след секунди получих автоматичен отговор.

Даваха стандартна опция с линкове, които нямаха решение за мен.

Писах им пак , че не ми вършат работа предложените стандартни опции.

След две минути, вече пристигна индивидуален отговор с конкретни стъпки, които стартираха процедурата по прехвърляне на профила направен през фейсбук, към новия профил, който си бях създала.

Booking

Дадох си сметка, че бях правила регистрации чрез фейбук и към няколко други приложения. Едно от тях – booking, а там имах и резервация за юли. Оказа се, че booking имат много по-лесна процедура за развързване от фейсбук. Смених профила, без да се налага кореспонденция с администратори.

Останалите приложения ги зарязах. Те не бяха чак толкова важни, пък и вече се бях изморила от битката за Spotify и booking.

Трети опит

Още веднъж отидох до мястото, където се обяснява какво да направиш, за да изтриеш профила си. Чак сега забелязах възможността да си свалиш като архив, всичко което си качвал в профила си във фейсбук.

Свалих си този архив (снимки, видеа, чатове и постове и т.н.) и за трети път натиснах delete (изтрий). След две седмици, трябва да е изтрит.

Администратор и автор на съдържанието в блога "Палитра на ежедневното"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.