Размисли от деня

Хелоуин – тържество на грозотата! Защо толкова много хора харестват този празник?

 Да разгоним духовете

Ето дойде отново време за поредния Хелоуин, който последните години вече си стана традиция и у нас.

Аз този празник хич, ама хич не го харесвам. Не го харесвам, не само защото след като му търсих символа и смисъла не намерих нищо, което да ме вдъхнови, но и защото ми се струва като празник на грозотата.

Празникът бил с келтски прозход, четох на няколко места и целта му била да се гонят злите духове, които точно тази нощ искали да се вселят в телата на живите.

Хората се обличали в кожи и маскирали да не приличат на живи.

В съвременния свят

Хората се маскират като грозни същества, които целят да предизвикат отвращение. Вчера дори попаднах на видео как се поднасят храните по страшен начин за Хелоуин. Изобратателни идеи, но резултатът отново предизвикващ погнуса (тоест добре свършена работа).

Децата се приучават да ходят по къщите и да искат бонбони: “защото им се полага” и са в правото си да ти направят номер, ако не им дадеш. Чудесна морална поука, да се научиш от малък как да изнудваш.

“Е нищо няма да му стане за една вечер” – да жиее захарта!

Дават се луди пари за захарни неща: “да живее захарта”! И аз обичам сладки неща, но не е добре да се прекалява с тях. Какво толкова, ако на Хелоуин му отпуснеш края. Детето не само, ще събира, а ще яде на корем… може би като му стане зле, ще запомни тази опитност…? По-скоро се съмнявам. (Всяка Нова година възрастните “му отпускат края” на празничната софра и после им е зле, но догодина пак ;-))

Може накой да каже, но то зависи от родителя, дали ще му даде всичко събрано…да бе. Като другите деца поглъщат като лами захарта, ходи преследвай своето дете, да видиш дали и то не се е включило в захарния маратон.

“Е нищо няма да му стане за една вечер”…

Добре де, аз не го харесвам този зловещ карнавал на захар, кръв и кокали, това е ясно.

Защо толкова много хора харесват Хелоуин?

Тази сутрин взех да размишлявам, а защо толкова много хора, го харесват този празник? Защо го прегръщат всяка година като нещо свое, като чудесна забава?

Това са само хипотези:

1. Защото хората обичат да се маскират. Защото хората са изморени да са себе си и като сложат костюм стават някой друг. А още по-интересно стават нещо друго от човек. Свободата да си зомби, вещица, вампир…някой, който не трябва да се държи благопристойно.

Голяма забава е за малко да излезеш от собствената си кожа и да си позволиш поведение, което е различно.

Във филмите нали все най-интересните неща стават, когато хората са маскирани.

2. Децата харесват свърхестествените сили, харесват съществата, които ги притежават. Възрастните макар и пораснали, също имат любопитсво към невидимия свят. Но начинът, по който Хелуин прави мост с невидимия свят е грозен. Днес дори изначалната езическа идея е изпочена и  манипулативно се налага модерен прочит на нещата.

Риска да не участваш

Аз няма да се маскирам и тази година, и дано не ми цъфнат на врата някакви деца, защото няма да им отворя. Поемам риска. На сестра ми една година, като не им отворила, защото нямала какво да им даде й бяха ритали вратата, някакви малки невръстни деца. Деца, които са убедени, че това е в реда на нещата, защото е Хелуин и им е позволено.

Всеки си има право, да си чества каквото му харесва или да не чества, ако не му харесва 🙂 хубаво е да знае защо го прави и в двата случая 😉 .

Администратор и автор на съдържанието в блога "Палитра на ежедневното"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.