Книгите

Книги има всякакви, някои са просто “Холивуд захаросаност” напечатана на страници. Специалните ефекти стават дело на собственото ти въображение, а сюжетът е една пътека от действия, с предвидим край и малко вътрешно съдържание на героите. Такива книги се четат, за да разбереш какво ще стане накрая 🙂

Има и книги, обаче които разплакват, разсмиват, размислят, мотивират, трансформират…Обичам книгите, защото ми дават цвят, подправят ежедневието ми, когато сама не успявам да го направя.

За книгите вече писах по-рано в статията “Книгата прозорец към света – какво виждаме през него, с какво гледаме и как това ни променя”. Тук искам да разкажа за проекта “Четящите хора”.

Хората, които четат

Реших да заснема хората, които четат. Всичко започна от там, че исках да направя портрети, но да не са прекалено нагласени. После се замислих, как се потапя човек, когато започне да чете, маските падат. Така започна тази идея за четящите хора, но тя се разви и предполагам ще продължи да се развива.

Познавам хора, които четат. Мисля си: “Това е радостно!”.

Питам се също дали четенето прави човека интелигентен? Или защото той е интелигентен търси различни канали, през които опознава света и външния и вътрешния и четенето се оказва един от каналите?

Проектът “Четящите хора”

Към портретите, които ми позволиха да направя, хората бяха така добри да споделят и откъс от някоя от любимите им книги. Когато ги помолих да участват в този проект наивно предложих: “Вземете си любимата книга!” – от повчето получих отговор, че тя не е само една. 🙂

Докато ги снимах, хората в началото четяха наум, но после ги молех да ми четат на глас, да ми разказват за сюжета, за героите в книгата. Оказа се много интересно занимание.

Проектът “Четящите хора” ще е албум на четящи хора и откъси от литературата, която ги е вълнувала.

Амбициозно си поставям цел галерията на този проект да продължи да се разширява, а аз да продължавам да срещам четящи хора и да слушам за техни любими творби.

Проект: “Четящите хора” портрети и литературни вълнения

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *