смисъл
Размисли от деня

За арогантните обобщения на глупостта: “това няма смисъл”

“Това няма смисъл”

Днес минавайки покрай болницата “Света Екатерина” видях линейка, а до нея стоеше жена от спешна помощ. Спомних си за репортаж, който не много отдавна даваха по телевизията за млада лекарка, завършила съвсем наскоро. Тя избрала да работи в спешна помощ в “Пирогов”.

Материалът разказваше, че това момиче било пълна отличничка, много кадърна и въпреки, че получила покана от разни частни луксозни болници, избрала “да помага истински”.

Сетих се за тази житейска история и си помислих: “За какво го излъчиха този репотаж? В какво искат да ни убедят, колко е добра здравната система ли? Че има надежда ли? Кой ли ще се върже, никой. Тази млада лекарка е бяла лястовица. Няма смисъл от разказването на подобни истории. Какво ще промени това?”

“Няма смисъл” е нещо, което съм се улавяла многократно да казвам и наум, и наглас. Именно това е глупост, при това арогантна.

Арогантно е да вярваш, че може да има нещо, което стига до теб и не ти повлиява по никакъв начин.

Всичко има смисъл!

Ако приемем, че целта на живота не е да променяме света, а да променяме себе си, тогава всичко има значение!

Всяко нещо има смисъл, защото ни кара съзнателно или несъзнателно, малко или много да добиваме нови разбирания, да правим различни избори.

Новините, които чуваме; хората, които срещаме; местата, които виждаме, водят със себе си промени.

Без значение дали го разбираме или не, обичайната и необичайната усмивка, скучната и интересната история, затрудненията, помощта, вдъхновението, оставят отпечатък в нашето съзнание. Разбира се някои са по-ярки, други не, но имат смисъл.

Затова е важно какъв ще е източникът на нашите впечатления.

Как е повлиял репортажът на всички, които са го гледали? Предполагам по различен начин.

Мен ме провокира да се гмурна в разсъждения как всяко нещо – споделена снимка, мисъл, среща с човек е важна макар и да не го разбираме винаги или веднага, те оставятс следа.

Администратор и автор на съдържанието в блога "Палитра на ежедневното"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.