цвете
Приказки

Момичето с необикновено сърце, което видяло красивото в едно цвете

Много отдавна..

Много отдавна, първите растения се размножавали не чрез семенца, а с други способи, които изисквали наличието на вода за пренос (вижте статията “Как цветята промениха света“). Смята се, че през този период на земята, все още, нямало цветчета и растителността била само в нюанси на зеленото. Появата на покритосеменните или цъфтящите растения не е обяснена и до днес.  Когато се родили първите цветя, те били дребни. Едва ли биха впечатлили съвременния човек. Днес се радваме на изящните рози, лалета, лилиуми, теменужки, орхидеи и т.н., но аз искам да ви разкажа друга история – за първите цветя.

Една приказка как цветята станали красиви. В нея няма научни факти! 🙂

Имало някога растения с дебели стъбла, големи кафяви листа на жълти петна и само едно, съвсем мъничко, цветче. Венчелистчетата му – бели, тичинката – жълта. Повечето хора не ги забелязвали. Тези които ги забележели, коментирали: “Колко безполезни са тези растения. Не раждат никакви плодове, корените им са горчиви, а в стъблата им няма достатъчно сок.”

В онези далечни времена, се родило едно момиче с необикновено, нежно сърце. То умеело да вижда света по различен начин.

Още от малко обичало да се разхожда из горите и полята. Веднъж, при една от разходките си, то попаднало на едно от цветята с дебели стъбла. Момичето се впечатлило много от цветчето, макар че цветчето било най-дребничко.

Детето било възхитено от деликатната красота на цветните венчелистчета и от кадифения прашец на тичинката. Започнало да разказва на всички свои познати за цветето и всеки ден се отбивало при растението, за да му каже колко е прекрасно.

Ден след ден цветето започнало да се променя

Цветето се променило. Превърнало се в храст с нежни клонки. Листата му станали по-дребни и зелени, а цветчетата по-многобройни. Всеки го забелязвал и никой не го наричал безполезно. Напротив даже, хората спирали, любували се на неговата красота и си тръгвали усмихнати. После разказвали на свои близки и познати, за това ново великолепно растение. Чудели се на неговата поява. Смятали го за необикновено. Не знаели, че това цвете е просто променено, нито че тази трансформация се дължи на сърцето на момичето.

Истинската магия

Като успяло да види красотата там, където никой не я забелязвал преди и като обикнало това, което другите смятали за безполезно, момичето сътворило магия. Получените грижи и внимание накарали цветето да разцъфти с много цветове.

Това вълшебство се случва и днес

Редки и необикновени са хората, които притежават такива сърца. До каквото те се докоснат, става по-красиво, по-великолепно, по-прекрасно. Те имат очи да видят у човека неща, които ще го провокират да покаже своите цветчета, своята най-красива страна. Какъв късмет е, ако поне веднъж в живота си срещнем някой от тези хора, променящи със сърцата си. Пожелавам го на всеки!

Администратор и автор на съдържанието в блога "Палитра на ежедневното"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.